RT: Konzervativci pobedili na grčkim izborima

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2023, 15:17

RT: Konzervativci pobedili na grčkim izborima

 
Grčka vladajuća partija Nova demokratija (ND) obezbedila je u nedelju parlamentarnu većinu, izbegavajući potrebu za pregovorima o koaliciji. Glasanje je bilo drugo u pet nedelja i pokazalo je sličan nivo podrške konzervativnoj grupi kao u prethodnom krugu, iako joj je novi većinski sistem bonusa dao dodatna mesta.
Stranka ND je osvojila 158 mesta u zakonodavnom telu zemlje od 300 mesta prema novom aranžmanu, koji pobedniku dodeljuje između 25 i 50 bonus mesta u zavisnosti od učinka. Dobila je preko 40% glasova – otprilike isti procenat kao i 21. maja, kada je osvojila 146 mesta. Tom prilikom ND nije uspela da nađe partnera za koalicionu vladu među četiri druge grupe koje su prešle cenzus od 3 odsto. Lider ND Kirjakos Micotakis, koji je podneo ostavku na mesto premijera posle neubedljive pobede prošlog meseca i postavio prelaznu vladu, sada će se vratiti na drugi mandat. Siriza, levičarska partija bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, pretrpela je najveći neuspeh u glasačkim kutijama, obezbedivši samo 47 mesta, u poređenju sa 86 na izborima 2019. i 71 u maju. Njegova koaliciona vlada uvela je čisto proporcionalni sistem, po kojem je izgubio od Micotakisa pre četiri godine. Dve desničarske političke snage, Spartanci i Pobeda, koje ranije nisu imale mesta u parlamentu, sada će imati male frakcije za koje se predviđa da će svaka imati između deset i 12 predstavnika. Politiko je novi sastav označio kao „najdesniji nagib od obnove demokratije 1974.“, kada je u Grčkoj ukinuta vojna diktatura. Još jedan novajlija u parlamentu je levičarska stranka Kurs slobode, čija je liderka Zoe Konstantopulu nakratko bila predsednica 2015. Ona je u nedelju osvojila oko osam mesta. Micotakis je obećao da će podstaći ekonomiju, poboljšati nacionalni kreditni rejting Grčke i povećati plate. Kao i mnoge druge zemlje EU, ova zemlja doživljava krizu troškova života. Dugoročni efekti dužničke krize u koju je Atina ušla pre više od jedne decenije doprineli su problemima širom bloka. Velika turistička destinacija, Grčka, pogođena je gubitkom ruskih turista, pošto je EU nastojala da sankcioniše Moskvu viznim ograničenjima.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Izbori,   Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.