RT: Bivši premijer pobedio na izborima u Slovačkoj s obećanjem da će prekinuti pomoć Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2023, 15:50

RT: Bivši premijer pobedio na izborima u Slovačkoj s obećanjem da će prekinuti pomoć Ukrajini

 
Slovačka partija Smer - socijaldemokratija pobedila je na parlamentarnim izborima u subotu, a rezultati iz većine okruga su joj dali prednost od 6 procentnih poena u odnosu na njenog prozapadnog rivala, Progresivnu Slovačku.
Stranku Smer predvodi bivši premijer Robert Fico, koji je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i javno kritikovao sankcije Evropske unije Rusiji kao neefikasne i štetne. „Mi smo mirna zemlja“, izjavio je Fico na mitingu prošle nedelje, dodajući da ako njegova stranka pobedi „neće poslati nijedan metak [municije] u Ukrajinu“. Stranka Progresivna Slovačka, koja je nepokolebljivi zagovornik politike EU, nalazi se na drugom mestu sa nešto više od 17% glasova, uz 95% prebrojanih listića. Njen 39-godišnji lider Mihal Simecka, potpredsednik Evropskog parlamenta, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će Slovačka nastaviti da podržava Ukrajinu. Proevropska stranka Hlas (Glas) je treća, sa samo 15%. Njen lider Peter Pelegrini nazvao je to pobedom i nije isključio moguću koaliciju sa Ficom. Pošto nijedna stranka nije uspela da osvoji većinu mesta, Slovačka će morati da formira koalicionu vladu. Druge stranke koje su prešle cenzus su konzervativni Hrišćansko-demokratski pokret (KDH), liberalna Sloboda i solidarnost (SaS), kao i konzervativna koalicija Obični ljudi i nezavisne ličnosti (OLaNO) sa Hrišćanskom unijom i Za Narodnu stranku. Slovačka nacionalna partija takođe je prešla cenzus od 5 odsto. Lider Andrej Danko izrazio je spremnost da uđe u koaliciju sa Ficom kako bi se „takmičio sa liberalizmom“, dok je Simeckog uporedio sa „povređenom lokvicom“. Šanse za vladu koju predvodi Fico doveli su do uzbune u EU, gde zvaničnici u Briselu strahuju da bi se on mogao pridružiti Mađarskoj u osporavanju konsenzusa EU o podršci Ukrajini i staviti veto na buduću vojnu pomoć ili glasati protiv dodatnih paketa sankcija protiv Rusije. Članica NATO-a Slovačka je Kijevu isporučila oklopne transportere, haubice i celu svoju flotu borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere. Međutim, Fico je jasno stavio do znanja da neće bespogovorno slediti vođstvo SAD ako bude izabran. Ruska spoljna obaveštajna služba tvrdila je prošle nedelje da je Vašington spreman da ide na sve, uključujući ucenu i mito, kako bi obezbedio pobedu aktuelnoj slovačkoj vladi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.