Priština: Upoznati smo sa izborima, ali naš odgovor u skladu sa ustavom tzv. Kosova

Izvor: B92, 18.Nov.2023, 10:30

Priština: Upoznati smo sa izborima, ali naš odgovor u skladu sa ustavom tzv. Kosova

Privremene prištinske institucije saopštile su da su ''upoznate sa zahtevom'' da predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji budu održani i na KiM.

Oni su dodali da će odgovor na taj zahtev biti "u skladu sa ustavom" tzv. Kosova i da će u izradi odgovora na zahtev biti konsultovan Briselski sporazum.

''Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u skladu sa zakonom i ustavom'', naveo je portparol vlade privremenih institucija Perparim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Krieziu, prenosi Radio slobodne Evrope na albanskom jeziku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je 3. novembra pisanim putem od šefa OEBS-a na KiM Majkla Davenporta da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i da je spreman da sprovede prikupljanje glasova na glasačkim mestima na KiM "pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima".

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i na kojima su glasali Srbi sa KiM održani su 21. juna 2020. godine i to prema ranijoj praksi, odnosno glasove je prikupljala misija OEBS-a na KiM, nakon čega su prebrojavani u Vranju i Raškoj.

Priština nije dozvolila da u AP KiM u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije, kao ni parlamentarni izbori u Srbiji u aprilu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.