Predsedničkim kandidatima sledi 237.000 evra! Ko ne pređe 1% vraća novac! Za 2. krug – 2,6 miliona evra!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Mar.2017, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedničkim kandidatima sledi 237.000 evra! Ko ne pređe 1% vraća novac! Za 2. krug – 2,6 miliona evra!

Zakonom o budžetu troškovi finansiranja predsedničke kampanje procenjeni na 641,76 miliona dinara ili nešto manje od 5,2 miliona evra. Polovinu od toga, oko 2,5 miliona evra, predsednički kandidati dele na jednake delove, a ostatak ide učesnicima drugog kruga. Ako uzmemo u obzir da u trci za predsednika učestvuje 11 kandidata, svaki bi trebalo da dobije oko 29 miliona dinara za izbornu kampanju (oko 237.000 evra).

Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zakonski propisi su brana da se dođe do lake zarade. Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti - i to u visini iznosa koji će dobiti od države.

Kako je za Telegraf rekao, Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, motiv za ulazak u predsednički trku je snažniji u odnosnu na parlamentarne izbore, jer se u ovom slučaju više novca deli iz budžeta unapred i na jednake delove među kandidatima.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Naime, 50% sume koja je u budžetu predviđena za troškove kampanje se deli na jednake delove, svima onima koji polože izborno jemstvo, a ostatak ide učesnicima drugog kruga – kaže Nenadić.

Ipak suština je da se sav taj novac mora opravdati. Bojan Klačar iz CESID-a, za Telegraf kaže da kandidati ne mogu profitirati od novca koji dobiju od države, pre će kako kaže, upasti u probleme i dugove.

Foto: Medija centar Beograd

– Zakon je jasno propisao stvari. Ko uzima novac mora da položi izborno jemstvo, koje je u visini iznosa koji im se deli iz budžeta. Ako ne osvoji jedan odsto glasova, kandidat neće dobiti ta sredstva nazad – rekao je Klačar.

Ukoliko jedan od kandidata pobedi već u prvom krugu, osim pomenutih 29 miliona sledi mu i dodatnih 320 miliona dinara, ili oko 2,6 miliona evra. Ukoliko, međutim, Srbija ne dobije novog predsednika već 2. aprila, 320 miliona dinara deli se na dvojicu kandidata koji uđu u drugi krug, svakom po 1,3 miliona evra. I taj novac moraju da "pokriju" računima za kampanju, jer će u suprotnom morati da ga vrate u budžet.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Prema zakonu, pet dana posle utvrđivanja konačne liste kandidata, što je učinjeno u prošli petak, Ministarstvo finansija kreće sa isplatama novca na račune učesnika izbora, koji su dali izjavu da žele da koriste novac iz budžeta za predizbornu kampanju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema nama poznatim informacijama, Saša Janković i njegov imenjak Radulović, kao i Boško Obradović i Milan Stamatović založiće nekretnine kao jemstvo, dok će Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj i Luka Maksimović dati novac kao garanciju.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

PREDSEDNIČKIM KANDIDATIMA SLEDUJE PO 237.000 EVRA: Ko ne prođe 1 odsto VRAĆA NOVAC!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2017

Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države..Zakonom o budžetu troškovi finansiranja predsedničke kampanje procenjeni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.