Predlog da se funkcionerima zabrani učešće u kampanjama

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2017, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog da se funkcionerima zabrani učešće u kampanjama

Iako je 2. april, izborni dan za predsednika Srbije prošao u skladu sa zakonom, izborna kampanja nije bila slobodna i fer, zaključak je završnog izveštaja o predsedničkim izborima posmatračke misije CRTA.

Naime, misija "Građani na straži" tvrdi da izbori za predsednika Srbije nisu bili fer i slobodni, jer kandidati u medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nisu bili ravnopravno zastupljeni, a Regulatorno telo za elektronske medije nije reagovalo.

Osim brojnih navoda o kupovini glasova, u CRTI tvrde da je mana predsedničkih izbora bila i funkcionerska kampanja, odnosno otvorena podrška javnih funkcionera jednom kandidatu, kao i kampanja za predsednika države sa pozicije premijera.

Šef CRTA posmatračke misije "Građani na straži" Raša Nedeljkov rekao je da je neophodno preduzeti konkretne korake da bi se izborna procedura i pravila u Srbiji uskladila sa međunarodnim standardima.

Nedeljkov je kazao da je jedan od predloga CRTA da se državnim funkcionerima zabrani da pokreću projekte koji se finansiraju iz budžeta, uključujući tu i dobrotvorne aktivnosti, kao i učešće na skupovima koje organizuju organi vlasti.

"Ukoliko dođe do kršenja ove pravne norme potrebno je definisati odgovarajuće prekršajne kazne", rekao je on.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.