Poziv GIK-u da omogući domaćim posmatračima da prate rad Komisije

Izvor: RTS, 08.Feb.2018, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv GIK-u da omogući domaćim posmatračima da prate rad Komisije

Organizacije CRTA, Cesid i Jukom pozvale su Gradsku izbornu komisiju da omogući njihovim predstavnicima da prate njen rad.
CRTA u saopštenju podseća da GIK nije dostavio ovlašćenja ni njima, ni Cesidu, iako je, kažu, konstatovao da su ispunili uslove za posmatrače.
Istovremeno, CRTA navodi da GIK još nije stavio na dnevni red prijavu Jukoma i Građana na straži za posmatranje rada izbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organa.
U tom smislu CRTA poziva GIK da u najkraćem roku omogući domaćim posmatračima prisustvo sednicama ovog organa radi praćanje njegovog rada.
GIK je od 14. januara do danas održao 16 sednica i domaći posmatrači nisu bili u mogućnosti da prate ni jednu od ovih sednica, navodi CRTA, te tvrdi da se time narušava transparentnost izbornog procesa.
U saopštenju podsećaju da je obezbeđivanje uslova za nestranačko posmatranje izbora obaveza koju je Srbija preuzela kao članica OEBS-a i potpisnica Kopenhaškog dokumenta.
Oni podsećaju da je Republička izborna komisija tokom prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora domaćim posmatračima u najkraćem roku izdavala ovlašćenje za praćenje rada ovog organa što je doprinelo transparentnosti celokupnog izbornog procesa.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.