Posmatrač OEBS-a Azaj Gulijev o izborima: Glasanje je bilo regularno, naknadne kritike pristrasne

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 12:00

Posmatrač OEBS-a Azaj Gulijev o izborima: Glasanje je bilo regularno, naknadne kritike pristrasne

Azaj Gulijev šef delegacije Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i posmatrač na izborima u Srbiji rekao je da su izbori ocenjeni kao regularni.

U intervjuu za Informer on je istakao da je međunarodna posmatračka misija to potvrdila i zvaničnim dokumentom.

Prema njegovim rečima, svaka naknadna kritika i osuda od strane pojedinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključenih u posmatrački proces nema politički značaj i može se smatrati pristrasnom.

"OEBS je glavna institucija koja treba da sprovede dužnu procenu izbornog procesa u svim fazama na osnovu dokumenta iz Kopenhagena iz 1990. godine. I druge međunarodne organizacije mogu se pridružiti ovoj misiji i da zajedno sa ODIHR-om naprave zajedničku izjavu o preliminarnim nalazima i zaključcima. U Srbiji je bilo tako", kazao je Gulijev.

"Ipak, čuli smo suprotne stavove posmatrača iz austrijske Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, koji su potpisali zapisnike u kojima nije bilo nepravilnosti, a onda su dan nakon izbora u nekim medijima počeli da govore o navodnim nepravilnostima," istakao je on.

"Izveštaj OEBS-a jedini je verodostojan i prihvatljiv dokument koji daje bilo kakvu referencu u vezi sa procenom celokupnog izbornog procesa, uključujući izborni dan. Bilo kakav naknadni komentar ili tumačenje ovog zvaničnog dokumenta nema politički efekat. Ne znam ko je dao izjave koje ste spomenuli i šta su tačno rekli, ali verujem da takve pokušaje treba smatrati individualnim nastupom i politički motivisanim sudom tih pojedinaca," rekao je Gulijev za Informer.

Na pitanje da li je uobičajno da se na dan izbora ne iznesu primedbe, a u narednim danima priča sve najgore o izbornom procesu on je odgovorio da nikada nije video da je bilo ko od međunarodnih posmatrača javno potkopao ili doveo u pitanje zvaničnu procenu Međunarodne izborne posmatračke misije.

"Od 2005. godine sam aktivan kao posmatrač OEBS-a na izborima u oko 15 zemalja, koordinator sam i vođa kratkoročne posmatračke misije OEBS-a u četiri zemlje. Ne znam za druge međunarodne organizacije, ali dobro znam šta je uloga, obaveza i odgovornost posmatrača OEBS-a predviđena Kodeksom ponašanja. Prema mom skromnom saznanju, nikada nisam video da je bilo ko od međunarodnih posmatrača javno potkopao ili doveo u pitanje zvaničnu procenu Međunarodne izborne posmatračke misije. Ali treba da znate da su procena OEBS/ODIHR-a i zajednička izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima uvek kritični, bez obzira na nivo demokratije jedne zemlje", rekao je Gulijev.

On je dodao da je za njega priča o izborima u Srbiji završena.

"Lično sam obišao više od deset biračkih mesta na dan izbora i nisam primetio nikakve nepravilnosti. Takođe, razgovarao sam sa velikim brojem domaćih i međunarodnih posmatrača i nisam čuo pritužbe. Ne bih da se upuštam u domaći politički diskurs u Srbiji, ali moram da kažem da nema razloga da se, što se tiče međunarodnih posmatrača, stavlja pod znak pitanja legitimnost srpskih parlamentarnih izbora", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.