Posle afere: Narodna partija snažnija, sunovrat slobodara

Izvor: RTS, 20.Maj.2019, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle afere: Narodna partija snažnija, sunovrat slobodara

Prvo istraživanje javnog mnjenja nakon afere oko doskorašnjeg vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijana Štrahea pokazuje da je Narodna partija kancelara Sebastijana Kurca uspela dalje da jača, a slobodari su kod birača "brutalno" pali.
Istraživanje koje je bečki dnevnik Esterajh objavio sprovedeno je za vikend, kada je došlo do objave afere i odluke o prevremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborima.

Tada su ostavke podneli Hajnc Kristijan Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus, zbog video-snimaka na kojima se vidi kako jednoj Ruskinji nude državne poslove za finansijsku podršku njihovoj stranci, pa bi Narodna partija u ovom trenutku mogla osvojiti čak 38 odsto.
Na drugom mestu se nalazi Socijaldemokratska partija sa 26 odsto, a tek na trećem slobodari, sa pet odsto manje nego što su imali u prethodnim istraživanjima.
Zatim sledi Neos, sa devet odsto, što je plus od jedan procenat, i Zeleni, sa pet odsto glasova.
Od afere najviše je profitirala, prema ovom istraživanju, Narodna partija, koja je uspela da pridobije dodatnih četiri odsto glasača na osnovu ranijih ispitivanja, i socijaldemokrate, sa jedan odsto dodatnih glasova, te i Neos sa istim rastom popularnosti.
Prema istraživanju, 83 odsto Austrijanaca izjavilo je da je ostavka Štrahea bila potpuno ispravna odluka, a svega 17 odsto smatra da je trebalo da ostane na vlasti.
Isto tako, 60 odsto Austrijanaca podržava odluku o prevremenim izborima, a 40 procenata je protiv.
Usled skandala oko Štrahea, 29 odsto Austrijanaca je reklo da je izgubilo u potpunosti poverenje u politiku, a 36 odsto kaže da je to delimično slučaj.
Na pitanje ko je odgovoran za objavljivanje video-snimaka koji su razotkrili čitavu aferu, 36 odsto Austrijanaca tvrdi da iza svega stoje politički protivnici, 28 odsto strani novinari, i svega sedam odsto strane obaveštajne službe.
Reakciju kancelara na aferu oko koalicionog partnera, 81 odsto Austrijanaca ocenio je pozitivnom, a 19 odsto negativnom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Orban: Slučaj Štrahe unutrašnja stvar Austrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 10:29

Nema vidljivih znakova da su najnoviji događaji u Austriji bilo kako uznemirili mađarskog premijera Viktora Orbana, iako se i on pominje u tajno snimljenom video-zapisu koji je doveo do ostavke vicekancelara i predsednik Slobodarske partije Hajnca-Kristijana Štrahea...Predsednik mađarske vlade je,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.