Orban: Slučaj Štrahe unutrašnja stvar Austrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Slučaj Štrahe unutrašnja stvar Austrije

Nema vidljivih znakova da su najnoviji događaji u Austriji bilo kako uznemirili mađarskog premijera Viktora Orbana, iako se i on pominje u tajno snimljenom video-zapisu koji je doveo do ostavke vicekancelara i predsednik Slobodarske partije Hajnca-Kristijana Štrahea.

Predsednik mađarske vlade je, najpre, posredstvom svog portparola Bertalana Havašija poručio javnosti da se radi "o unutrašnjem pitanju Austrije", a juče je, prilikom otvaranja probne piste u Zalaegersegu, gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u šali rekao da nisu došli njegovi austrijski prijatelji, jer je tamo proglašena "vanredna sezona lova".

Afera sa Štraheom - koji je početkom maja bio u zvaničnoj poseti Budimpešti i za kojeg je Orban rekao da je pravi primer kako u jednoj državi može da funkcioniše koalicija umerene i krajnje desnice, što bi trebalo preslikati na celu Evropsku uniju – neće uticati na izbore za Evropski parlament (EP), citira nezavisni nedeljnik "168 ora" (168 sati) izjavu neimenovanog sagovornika iz vrha vladajućeg Fidesa. U obrazloženju se navodi da prosečni Mađar ni ne zna ko je Štrahe, ne poznaje čak ni kancelara Sebastijana Kurca, niti je upoznat sa političkom situacijom u zapadnom susedstvu.

Ovdašnja opozicije, međutim, sluti da zbivanja u Beču mogu da se, poput domina, prenesu i van granica zemlje, pa je nosilac liste desničarskog Jobika na izborima za EP Marton Đenđeši inicirao sazivanje vanredne sednice Odbora za bezbednost mađarskog parlamenta. On je na ATV televiziji rekao da se u Austriji dogodio "zapanjujući korupcionaški skandal", koji dotiče i mađarsku vladu.

Šef kampanje Mađarske socijalističke partije i poslanik u EP Ištvan Ujhelji je, tim povodom, održao konferenciju za novinare ispred sedišta nekada najpopularnijeg mađarskog dnevnog lista, "Nepsabadšaga", najavljujući da će ta stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerom Pokretom dijalog, zatražiti od austrijskih organa sve mađarske niti iz pomenute afere.

Štrahe je, naime, pre dve godine na Ibici rekao da bi bilo dobro da navodna Ruskinja kupi većinski udeo najprodavanijeg austrijskog dnevnika "Kronen cajtunga" i za račun Slobodarske partije formira medijsku imperiju "kakvu je u Mađarskoj stvorio Orban".

Na snimku se spominje i austrijski biznismen Hajnrih Pecina, koji je otkupio "Nepsabadšag", a potom ga ugasio zbog navodne nerentabilnosti. U vlasništvu zagonetnog Pecine našli su se i drugi mađarski mediji, uključujući većinu regionalnih i lokalnih, a koje je on kasnije preprodao Orbanu bliskim ljudima, podsetio je Ujhelji.

Obojica opozicionih političara su izrazila sumnju da se iza svega krije ruski kapital, zbog čega bi trebalo da raspravljaju i članovi Odbora za bezbednost, ali je, zbog odnosa snaga u parlamentu, malo verovatno da će sednica biti sazvana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.