Poslanici o preporukama GRECO, izborima i vojsci Kosova

Izvor: N1 televizija, 30.Okt.2018, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o preporukama GRECO, izborima i vojsci Kosova

Poslanici u Skupštini Srbije tražili su danas obeveštenja između ostalog, i o tome da li je Srbija ispunila preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope, o raspisivanju lokalnih izbora u tri opštine i formiranju oružanih snaga Kosova.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku Anu Brnabić zašto ni jednu od 13 preporuka iz 2015. godine antikorupcijskog tela Saveta Evrope Vlada Srbije nije usvojila ni primenila.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je pitao zašto Srbija nije ispoštovala ni rok u kome treba da dostavi izveštaj, a koji ističe sutra.

"Sutra je rok da Srbija podnese izveštaj, a očigledno da taj izveštaj neće biti poslat na vreme zato što mi tek danas raspravljamo o nekim zakonima koji se tiču tih preporuka, kao što je zakon o lobiranju", kazao je Aleksić.

On je naveo da je to telo napisalo da je Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije i ocenio da vlast "zaliva" i "neguje" korupciju.

"Kada ste došli na vlast, došli ste na krilima lažne borbe protiv korupcije, obećali ste da ćete očistiti državu od svih onih koji su se ogrešili. A dogodilo se to da ste vi razvili korupciju i državu doveli u direktnu spregu sa mafijom i organizovanim kriminalom", rekao je Aleksić.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović takođe je pitao zašto nisu ispunjene preporuke GRECO i osvrnuo se na izjavu premijerke Ane Brnabić, da se nada da će izveštaj tom telu Saveta Evrope biti dostavljen na vreme.

"Na premijerki nije da veruje, već da učini sve da te medjunarodne obaveze budu ispunjene. Ukoliko se to ne dogodi, neko bi treblo da preuzme odgovornost", rekao je Jovanović.

Vukadinović: Šta je učinjeno povodom vojske Kosova?

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića šta su konkretno preduzeli povodom formiranja kosovskih oružanih snaga i da li su upućeni i kome demarši.

On je podsetio da je jedan od glavnih argumenata prilikom pozivanja Srba da izađu na izbore na Kosovu, bio taj da će se u kosovskom parlamentu boriti protiv formiranja vojske Kosova.

Vukadinović je napomenuo da takve oružane snage mogu da se integrišu u NATO, te da bi se to moglo posmatrati kao priprema za ulazak u tu alijansu.

Poslanica Lige slocijaldemokra Vojvodine Olena Papuga pitala je zašto je raspuštena Skupština opštine Kula, podsećajući da je to učinjeno pod "izgovorom" da je predsednik opštine dao ostavku, ali posle toga on je postavljen za predsednika privremenog organa u toj opštini.

"Kako je to moguće s obzirom da je skupština 'pala' zbog predsednika opštine, a on je imenovan za predsednika privremnog organa", upitala je Papuga.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je, da li je tačno da u Doljevcu, Kladovu i Kuli gde su izbori raspisani ustvari nije bilo krize vlasti.

"Hoću tačan izveštaj šta je razlog za nove izbore? Kada su raspuštene zakonite skupštine u Kladovu, Doljevcu i Kuli da li je uveden privremeni organ u tim mestima? Da li je sve urađeno po zakonu?", pitala je Janjušević.

Ona je pitala MUP i Komesarijat za izbeglice da li je tačno da u Svilajncu planiraju da nasele više od 3.000 migrantskih porodica i da li su svesni koliko je to ogroman broj za jednu tako malu opštinu.

Poslanica Dosta je bilo Ana Stevanović pitala je da li je istina da će na mestu gde je sada Fakultet dramskih umetnosti u Beogradi biti MUP i da će studenti i profesori tog fakuleta biti izbačeni iz zgrade.

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura pitala je kada će na dnevni red doći izmene i dopune Krivičnog zakonika za koji je potpis dalo 160.000 građana, a kojim se traži uvodjenje doživotne kazne za ubice dece, trudnica, maloletnika, nemoćnih ljudi.

Božović: Martinović i Orlić imaju zajedno prijavljenih 11 primanja

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović pitao je ministra prosvete Mladena Šarčevića šta će uraditi povodom, kakao je rekao, nezakonitog zapošljavanja poslanika SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića u Visokoj medicnskoj školi u Ćupriji.

On je kazao da njih dvojica imaju zajedno prijavljenih 11 primanja i pitao Agenciju za borbu protiv korupcije, koliko oni imaju neprijavljenih primanja.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je od kog novca Balša Božović kupuje garderobu, koja košta po nekoliko hiljada evra i to u najskupljim buticima u Londonu, kao i odakle mu novac da letuje zimi na Maldivima.

Poslanici su posle postavljenih pitanja počeli da utvrđuju dnevni red, ali se za sada svi predlozi za dopunu dnevnog reda i opozicinioni i vladajući ne usvajaju.

Izvor: RTS
Pogledaj vesti o: Izbori,   Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.