Poljaci glasali u drugom krugu lokalnih izbora

Izvor: B92, 04.Nov.2018, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci glasali u drugom krugu lokalnih izbora

Građani Poljske birali su u drugom krugu lokalnih izbora gradonačelnike nekoliko velikih gradova, uključujući Krakov i Gdanjsk, i više od 640 manjih mesta.

U prvom krugu 21. oktobra vladajuća populistička stranka Pravo i pravda osvojila je najviše glasova na izborima za regionalne skupštine, ali je u trci za gradonačelnike Varšave, Poznanja i Lođa izgubila od centrističke proevropske koalicije, predvođene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Građanskom platformom.

Rezultati prvog kruga izbora pokazali su duboku podeljenost Poljske između liberanih gradova i konzervativnih seoskih oblasti, naklonjenih vladajućoj stranci uprkos njenom konstantnom sukobljavanju s EU i optužbama da autoritarno upravlja zemljom.

Glasanje se danas odvija u 649 gradova i opština, rezultati na osnovu izlaznih anketa očekuju se večeras, a zvanični najranije sutra.

U Krakovu i Gdanjsku očekuje se pobeda kandidata proevropske opozicione koalicije.

Današnji lokalni izbori pokazaće raspoloženje Poljaka uoči izbora za Evropski parlament u maju, parlamentarnih izbora u jesen 2019. i predsedničkih izbora u proleće 2020. godine.

Pravo i pravda je osvojila 34 odsto glasova na izborima za regionalne skupštine pre dve nedelje, a opoziciona koalicija oko 28 odsto. Ako vladajuća stranka zadrži taj nivo podrške i naredne godine, imaće solidne izglede da ostane na vlasti posle parlamentarnih izbora, ali gotovo izvesno neće imati kvalifikovanu većinu, neophodnu za izmene Ustava, čemu poljski vrh teži.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izlazne ankete: Na lokalnim izborima u Poljskoj opozicija osvojila i Krakov i Gdanjsk

Izvor: Beta, 04.Nov.2018

Vladajuća populistička poljska stranka Pravo i pravda izgubila je danas u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnike Krakova i Gdanjska, pokazuju izlazne ankete, dok za sada nisu poznati rezultati u više stotina manjih mesta.Poljaci su danas birali gradonačelnike 649 gradova i opština o kojima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.