Počelo suđenje separatistima u Madridu uprkos protestima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2019, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje separatistima u Madridu uprkos protestima

Sudski proces protiv 12 katalonskih separatističkih lidera počeo je danas pred španskim Vrhovnim sudom, uprkos protestima i mogućnosti da se zbog toga u zemlji raspišu vanredni izbori.

Suđenje je emitovano uživo na televiziji, zbog transparentnosti, kao odgovor vlasti na kritike separatista u vezi sa kredibilitetom suda.

Španske vlasti odbacuju tvrdnju da je suđenje političko i ističu da ono sledi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najviše standarde Evropske unije, prenosi AP.

Tokom dana, demonstranti koji se zalažu za nezavisnost Katalonije, nakratko su blokirali autoputeve u tom delu zemlje i ulice u Barseloni.

Regionalna policija je bez incidenata rasturila demonstracije ispred sedišta državnog tužioca u Barseloni.

"Mislimo da oni neće imati fer suđenje. Ovaj sud je marioneta španske vlade i presuda je unapred odlučena", istakao je advokat bivših katalonskih zvaničnika Žordi Pina.

Iz egzila, u Berlinu bivši katalonski lider Karlos Pudždemon uputio je poruku u vezi sa sudskim procesom i rekao: "Ovo suđenje je maskarada i nije trebalo ni da bude održano. Špansko pravosuđe je od danas na testu, a to je test za špansku demokratiju".

S druge strane, u Madridu, desničarski demonstranti sa nacionalnim zastavama i uz povike dočekali su trojicu optuženih koji su uz kauciju na slobodi čekali suđenje i njihove advokate kada su danas ulazili u zgradu Vrhovnog suda.

Suđenje, koje smatraju najvažnijim u četiri decenije demokratije u Španiji, počelo je uprkos činjenici da budućnost manjinske vlade premijera Pedra Sančeza zavise od pregovora sa katalonskim separatističkim strankama koje treba da podrže vladin predlog budžeta za 2019. godinu.

Sančez bi mogao da bude prisiljen da raspiše prevremene izbore ako katalonski separatisti, čija je podrška prošle godine dovela socijaliste na vlast, u sredu ne promene svoj trenutni stav protiv vladinog predloga budžeta.

Oni žele da Sančez pristane na razgovore o samoopredeljenju za katalonski region, ali vlada tvrdi da ustav Španije to ne dozvoljava, prenosi agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.