Izvor: Radio 021, 29.Feb.2020, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Slovačkoj, očekuje se poraz vladajuće partije

U Slovačkoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima se, navodi Rojters, očekuje poraz vladajuće partije levog centra Smer, koja duže od decenije dominira na političkoj sceni te zemlje, zbog besa zbog visokog nivoa korupcije i brojnih skandala.

Predizborne ankete pokazuju veliki porast popularnosti anti-korupcijskog pokreta Obični ljudi (OLANO), koji, prema tim rezultatima, ima mogućnost da ostavi Smer na drugom mestu i formira većinu desnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << centra sa manjim konzervativnim i liberalnim partijama.

Ekstremna krajnje desna Narodna partija naša Slovačka (LSNS), čiji članovi koriste nacistički pozdrav i koja želi da Slovačka izađe iz Evropske unije i NATO, prema anketama bi trebalo da ojača poziciju u parlamentu i da postane treća najpopularnija partija u zemlji, navodi AP.

Socijaldemokratska partija Smer premijera Petera Pelegrinija bila je na vlasti većinu vremena u poslednjih 14 godine, a na izborima 2016. godine osvojila je 28,3 odsto podrške nakon kampanje zasnovane na antimigrantskoj retorici. Tu partiju je, međutim, potresao veliki broj skandala, najviše ubistvo novinara Jana Kucjaka i njegove verenice.

Koalicioni partneri u vladi, ultra-nacionalistička Slovačka narodna partija i stranka etničkih Mađara, mogli bi da ostanu bez mesta u parlamentu, koji broji 150 mandata.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.