Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ vodi sa 68 mandata, Restart 42

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2020, 03:08

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ vodi sa 68 mandata, Restart 42

HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića osvojila je 68 mandata, saopštilo je Državno izborno poverenstvo na osnovu 51 odsto prebrojanih glasova. Drugoplasirana je Restart koalicija stranaka okupljenih oko opozicionog SDP Davora Bernardića sa 42 mandata. Sledi Domovinski pokret 15 mandata, Most osam i Možemo! šest mandata.

Prema još nezvaničnim podacima DIP, u parlament ulaze koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom koja ima dva mandata, dok po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan mandat imaju Remoristi i HNS.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je Plenkoviću na pobedi na izborima za Hrvatski sabor, izražavajući očekivanje da će uz podršku Zagreba Hrvati u BiH ostvariti ravnopravnost u toj zemlji.

U Hrvatskoj su ranije danas zatvorena biračka mesta na kojima su građani glasali za 10. saziv sabora od sticanja samostalnosti.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocenili da će ovo biti najneizvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Vučić čestitao HDZ i Plenkoviću pobedu na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i njenom predsedniku, premijeru Andreju Plenkoviću, pobedu na parlamentarnim izborima.

"Čestitam Andreju Plenkoviću i HDZ na ubedljivoj pobedi. Uveren sam da imamo prostora za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske", napisao je Vučić na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj.

Do poslednjeg trenutka ostalo je neizvesno da li je predsednik Hrvatske Zoran Milanović izašao na biralište i glasao. Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine.

Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača. Građani su birali 151 poslanika u hrvatskom parlamentu.

Izlazne ankete: HDZ ubedljivo ispred Restart koalicije

Prema prvim izlaznim anketama, suprotno istraživanjima javnog mnjenja, na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj vladajuća HDZ Andreja Plenkovića ima ubedljivu prednost sa osvojenim 61 poslaničkim mandatom, dok je Restart koalicija stranaka, okupljenih oko opozicionog SDP Davora Bernardića, osvojila 44 mandata.

Prema tim izlaznim anketama, Domovinski pokret pevača Miroslava Škore osvojio je 16 mandata, stranka Možemo i Most nezavisnih lista po osam mandata, a lista Pametno/Fokus/Stranka s Imenom i Prezimenom ima tri mandata.

Dok u HDZ-ovom štabu kažu da je rezultat te stranke očekivan, u SDP-ovom štabu smatraju da je još rano komentarisati. Kao najveće iznenađenje ovih izbora se ocenjuje se uspeh stranke Možemo, koja je osvojila osam mandata. U ove izlazne ankete nisu ušli glasovi dijaspore i manjinskih stranaka.

Koalicija "Možemo" iznenađenje

Prema izlaznim anketama, najveće iznenađenje je koalicija "Možemo", koja okuplja šest levih i zelenih stranaka, a prema tim anketama osvojila je osam mandata.

U izbornoj platformi Možemo nalaze se - Možemo, Nova levica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je NAŠ i Za grad.

Ova koalicija će svakako postati nova parlamentarna opcija, a kako se očekuje, i mogući deo vladajuće koalicije, pošto, kako sada stoje stvari, ni jedna lista nije osvojila apsolutnu većinu da bi sama formirala vladu.

Redovi za glasanje pred zatvaranje biračkih mesta

U Hrvatskoj su u 19 časova zatvorena biračkih mesta za parlamentarne izbore, a nepunih pola sata pre kraja glasanja građani su na mnogim biralištima čekali u redovima da obave svoju građansku dužnost.

Prema podacima Državnog izbornog poverenstva (DIP) izlaznost u 16.30 sati bila je 34,04 odsto, što je tri odsto manje u odnosu na 2016.

Gledano po žpanijama najveća izlaznost je u tom periodu bila u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 37,84 posto, zatim karlovačkoj 36,79 posto i u Gradu Zagrebu 36,45 posto.

Prema izveštajima DIP izbori su protekli u najboljem redu, uz poštovanje zaštitnih mera od širenja koronan virusa, građani disciplinovani, birački odbori rade svoj posao.

Do danas posle podne svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je milion i 150.000 birača, odnosno njih 34,04 odsto, saopštila je danas Državna izborna komisija (DIP).

Kako prenosi zagrebački portal Indeks, to je slabiji odziv birača nego na izborima 2016. kada je do istog vremena glasalo milion i 256.000 birača, odnosno 37,2 posto.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača, među njima i 830 zaraženih korona virusom koji će glasati uz pomoć osobe od poverenja, najverovatnije člana domaćinstva koji će po njihovom uputstvu popuniti glasački listić.

Prema podacima Državnog izbornog povereništva (DIP) pre podne je glasalo 18,09 odsto birača.

Naime, pre podne je glasalo 620 hiljada birača, što je samo 20 hiljada manje u odnosu na izbore 2016. godine, prenosi agencija Hina.

Pre nepune četiri godine u istom vremenu glasalo je 18,07 odsto birača.

Uklonjen antisrpski grafit mržnje u Splitu

U Splitu je uklonjen grafit s krajnje neprimernom porukom pretnje silovanjem Srpkinja i njihove dece, kakva je i ranije viđena u hrvatskoj javnosti.

Protiv nepoznatog počinitelja biće podignuta prijava, prenosi Dalmacija danas pozivajući se na navode gradskih vlasti.

Poruka puna mržnje i pretnje dočekala je danas birače, ispisana na asfaltu nedaleko od splitske Osnovne škole "Kman-Kocunar", koja je i jedno od biračkih mesta u Splitu.

Jerko Kurevija, zadužen za odnose sa javnošću u policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, rekao je da su komunalne službe uklonile grafit, ističući da su policijski službenici izašli na mesto događaja i da se sprovede mere i radnje iz nadležnosti policije.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara rekao je za Dalmaciju danas da neće dozvoliti bilo kakve parole mržnje i poziv na nasilje i netrpeljivost, naročito prema bilo kojoj manjinskoj skupini.

Dalmacija danas, pozivajući se na lokalno stanovništvo, navodi da gnusni grafit nije nastao danas, nego tu stoji od završetka aktuelne školske godine, ali nije poznato zašto se do sada nije reagovalo.

Ovo nije prvi put da se Srpkinjama i njihovoj deci preti silovanjem. Nedavno su najvijači Dinama na zagrebačkoj Kustošiji razvili transparent sa istim neprimerenom porukom.

Inače, fotografiju ove poruke objavio je hrvatski portal srpskog nedeljnika Novosti, a dobio ju je od jednog čitaoca.

Novosti pišu da je grafit iz Splita samo još jedan dokaz u nizu koji potvrđuje da antisrpstvo i šovinizam u hrvatskoj javnosti, nažalost, nisu nikakav incident nego raširena i uobičajena pojava.

"Naročito je toksično što je grafit ispisan pored škole, obrazovne ustanove koja pripada deci, kojoj se tako šalje poruka o prihvatljivosti mržnje u našoj zemlji, a ujedno i pored birališta, dakle tamo gde ga danas može videti veliki broj građana koji će izaći na izbore", navode Novosti.

Na izborima učestvuju 192 liste sa 2.700 kandidata. Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji u Hrvatskoj i inostranstvu glasaju na oko 7.000 biračkih mesta.

Na Braču nestalo glasačkih listića zbog velikog odziva

Portparol hrvatske Državne izborne komisije (DIP) Slaven Hojski izjavio je da se na Braču nakratko pojavio problem s nedostatkom glasačkih listića, ali je brzo rešen jer je Izborna komisija poslala još listića.

Prema njegovim rečima, na ostrvu Brač došlo je do problema jer se pojavio "izuzetno velik" broj birača sa potvrdama za glasanje na parlamentarnim izborima van mesta prebivališta, prenosi Hina.

"To su potvrde sa kojima se birači mogu pojaviti na bilo kojem posebnom biračkom mestu koje ima glasačke listiće za sve izborne jedinice, i ne možete unapred predvideti na kojem će se biračkom mestu pojaviti", rekao je Hojski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.