Parlament najkasnije do 9. juna, vlada do 5. 9.

Izvor: Studio B, 17.Maj.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament najkasnije do 9. juna, vlada do 5. 9.

Završetkom drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja biće zaokružen izborni proces na svim novoima u Srbiji.

Srbija će najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republičku vladu najkasnije do 5. septembra.

Vojvođanska skupština biće konstituisana u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje Pokrajinska izborna komisija proglašava 72 sata od zatvaranja birališta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 20. maja. Vojvođani svoje poslanike biraju u dva kruga - 6. maja po proporcionalnom, a u nedelju po većinskom sistemu.

Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije dogovorile su postizbornu saradnju, a koje će još stranke činiti buduću vladu ostaje da se vidi posle završetka predsedničkih izbora.Republička izborna komisija (RIK) ima rok od deset dana od proglašenja konačnih rezultata parlamentarnih izbora da poslanicima dodeli mandate po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog sa liste.

RIK ima i rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u "Službenom glasniku" objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Kada je reč o novom sazivu skupštine, budući poslanici u klupe moraju da sednu najkasnije do 9. juna, pošto je rok za konstituisanje parlamenta 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. RIK je konačne rezultate parlamentarnih izbora proglasio 10. maja.Budući parlament činiće 46 stranaka i organizacija - 73 poslanika imaće koalicija "Pokrenimo Srbiju", 67 koalicija "Izbor za bolji život", 44 koalicija SPS-PUPS-JS, 21 D S S, 19 "Preokret", 16 URS, pet Savez vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika liste "Sve zajedno", Koalicija Albanaca Preševska doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog, odnosno Slavica Đukić-Dejanović i na njoj će biti potvrđeni mandati novim poslanicima. Skupština je konstitusana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Novina posle ovih izbora jeste i da će poslanici polagati zakletvu, a ona glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanka obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".Kako propisuje Ustav Srbije, parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu. U suprotnom će biti raspušten i biće održani novi izbori.

Mandatara nove vlade predlaže predsednik Republike, a kandidat za predsednika vlade predlaže program i sastav buduće vlade. Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Tekst zakletve koju će članovi buduće vlade morati da polože pred poslanicima je: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije"

Mada se konkretni razgovori o budućoj vladi, prema najavama, mogu očekivati posle drugog kruga predsedničkih izbora, izvesno je da će njena okosnica biti koalicije "Izbor za bolji život", čiji je stožer DS, i SPS-PUPS-JS.Te dve opcije su tri dana nakon opštih izbora 6. maja dogovorile nastavak zajedničkog političkog delovanja i da će koalicija oko socijalista u drugom krugu predsedničkih izbora podržati Borisa Tadića.

Dve koalicije će zajednički raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i skupštinama lokalnih samouprava, Beogradu i AP Vojvodini, najavljeno je tada i saopšteno da će sva kadrovska pitanja u konstituisanju organa vlasti i lokalnih samouprava biti predmet daljeg razgovora posle završenih izbora za predsednika Srbije.Mediji od 6. maja svakodnevno spekulišu ko će biti treći koalicioni partner u budućoj vladi, da li LDP, da li URS, kao i o tome koliko će resora imati buduća vlada i koji će resori pripasti kojoj stranci.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.