Opozicija na Kosovu očekuje vanredne izbore u novembru

Izvor: RTS, 10.Jun.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija na Kosovu očekuje vanredne izbore u novembru

Najbrojnija opoziciona stranka u kosovskoj skupštini Demokratski savez Kosova ne odustaje od rušenja akteualne kosovske vlade Ramuša Haradinaja, najavljujući da bi to moglo da se dogodi u septembru, a da dva meseca kasnije, u novembru, na Kosovu budu održani vanredni parlamentarni izbori.
Član Predsedništva DSK-a Imri Ahmeti, rekao je da je inicijativa DSK-a i pokreta "Samoopredeljenje" za smenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlade "veoma ozbiljna" i da će oni pokušati to da učine u septembru.
Ahmeti prištinskim medijima ističe da opozicija ne računa naglasove Srpske liste i da veruje da će čak i neki poslanici iz vladajućekoalicije glasati za pad vlade.
Pre iniciranja rušenja vlade, izglasavanjem nepoverenja u skupštini, u DSK-u i drugoj po snazi Demokratskoj partiji Kosova, treba da okončaju unutarpartijske izbore.
O nameri opozicije da sruši vladu govori se duže vreme, a pre nekoliko nedelja DSK je javno pokrenuo inicijativu, kada se predsednik te stranke Isa Mustafa sastao sa liderima drugih opozicionih stranaka, Albinom Kurtijem iz pokreta "Samoopredeljenje" i Špendom Ahmetijem iz Socijaldemokratske partije, koja je, međutim, u nekoliko slučajeva vladajućoj koaliciji pružila podršku u izglasavanju bitnih odluka, poput glasanja o budžetu za ovu godinu.
Prištinski mediji ocenjuju da je nezadovoljstvo vladom premijera Ramuša Haradinaja prisutno i među vladajućom DPK, čiji su aktuelni i bivši predsednik Kadri Veselji i Hašim Tači u nekoliko navrata dolazili u sukob sa Hardinajem, zbog takse od 100 odsto na srpske proizvode, kojom je blokiran dijalog sa Beogradom.
U postojećem odnosu snaga u parlamentu, od 120 poslanika, opozicione stranke tvrde da imaju 58 mandata, te su im za rušenje vlade potrebna još tri.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.