Odloženi lokalni izbori u Albaniji

Izvor: B92, 10.Jun.2019, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženi lokalni izbori u Albaniji

Tirana -- Albanski predsednik, Ilir Meta, potpisao je ukaz o poništenju prehodne uredbe o održavanju lokalnih izbora najavljenih za 30. jun.

Kako je istakao, "bez datuma koji će odrediti predsednik, neće biti održani izbori’’.

Meta je istakao da je u napetoj političkoj situaciji to bio jedini način da se izbegne eventualna eskalacija sukoba u zemlji koja bi mogla da preraste u građanski konflikt,

"Postoji opasnost da Albanija krene ka nepredvildjivoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eskalaciji što može da izazove nesagledive posledice po nacionalnu stabilnost zemlje. Ovo je pretnja miru. Održavanje slobodnih izbora bez učešća opozicije krši određene ustavne principe. To kao predsednik nisam smeo da dopustim’’, rekao je Meta, kritikujući i vlast i opoziciju jer se drže svojih ekstremnih stavova.

Ukazujući da ovaj korak ne kreira nikakav vakuum u radu lokalnih vlasti, on je pozvao političke stranke u Albaniji na dijalog o rešavanju krize, nakon čega će, kako je naveo, saopštiti datum o novim lokalnim izborima.

"Ovo je jedini način da se doprinese rešavanju krize u zemlji. Pozivam sve lokalne i međunarodne aktere da uspostave dijalog i pronađu rešenje koje će biti u interesu evropske budućnosti zemlje’’, zaključio je Meta u svom obraćanju.

Nakon toga je uživo potpisao ukaz o poništenju prethodne uredbe o održavanju lokalnih izbora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.