Od danas i zvanično izborna kampanja u DS

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas i zvanično izborna kampanja u DS

Odluku o novom rukovodstvu Demokratske stranke doneće oko tri hiljade delegata iz 160 odbora

Kragujevac, Beograd – Jučerašnjom sednicom Organizacionog odbora za pripremu izborne Skupštine Demokratske stranke na kojoj je donet pravilnik za vođenje kampanje i obrasci za kandidovanje i zvanično je „otvorena trka” za predsednika partije, ali i za druge visoke funkcije u stranci. Obilazeći lokalne odbore aktuelni predsednik DS-a Boris Tadić je u trku krenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pre zvaničnog starta dok će njegov glavni rival Dragan Đilas svoje učešće u borbi za prvog čoveka partije formalizovati na današnjem stranačkom skupu u Kragujevcu.

Kako „Politika” nezvanično saznaje on će se u hotelu „Šumarice” pojaviti u društvu Bojana Pajtića, predsednika vojvođanske vlade, Božidara Đelića, bivšeg ministra i visokog funkcionera DS-a, te Dušana Obradovića, predsednika Gradskog odbora DS-a u Kragujevcu, koji će kao domaćin otvoriti prvi Đilasov izborni miting. Ovaj skup će biti održan iza zatvorenih vrata. Prema nekim informacijama Đilas bi danas mogao da obelodani i imena članova svog tima – pet potpredsednika i devet članova predsedništva, koji će predstavljati regione u okviru partijske infrastrukture.

Kako je juče objasnio Marko Đurišić, predsednik Organizacionog odbora i predsednik Izvršnog odbora stranke, pravo da kandiduje predsednika DS-a ima 160 opštinskih i gradskih odbora, a neke opštine su izostavljene zbog toga što u njima odbore vode poverenici, koji ne mogu da predlažu kandidate.

„Ukupan broj delegata znaće se kada se napravi presek 15. oktobra, jer je promenljiv faktor broj članova DS sa plaćenom članarinom, ali u svakom slučaju maksimalan broj delegata biće između 3.100 i 3.200”, precizirao je Đurišić, a prenosi Tanjug.

Kandidatura, kako je objasnio, može da se podnese najkasnije 15 dana pre izborne skupštine, a do sada je u stranku stigla odluka jednog dela opštinskih odbora. Prema sadašnjoj evidenciji 45 odbora za predsednika stranke predlaže Tadića, a jedan Dragana Đilasa. Tek sada, pošto su utvrđeni obrasci, kako ističe, krenuće pristizanje kandidatura.

Iako je zvanično Đilasa u ovom trenutku podržao jedan odbor nezvanično, on je navodno favorit mnogo većeg broja odbora nego Tadić. Čak se govori o tome da je za njega dve trećine lokalnih odbora.

Vojvođanski odbori su, navodno, listom za Đilasa, Beograd je takođe, na njegovoj strani, a Kragujevčani su svoje opredeljenje jasno pokazali time što su ga pozvali da baš u ovom gradu započne svoju kampanju.

Odbori u južnoj i zapadnoj Srbiji su podeljeni, a što se tiče istočne Srbije, tu je aktuelni predsednik demokrata u prednosti. U požarevačkom kraju, na primer, Đilas ima podršku samo Opštinskog odbora u Kučevu. U ovoj trci pobediće onaj ko obezbedi podršku najbrojnijih stranačkih odbora.

Đilasova strategija, kako za „Politiku” kažu oni koji tvrde da on ima prednost nad Tadićem, zasnovana je na davanju daleko većeg značaja lokalnim odborima koji su do sada, uglavnom, primali i sprovodili naredbe iz Beograda. Zbog takvog načina funkcionisanja stranke, mnogi odbori DS-a su postali žrtve viših interesa. Kragujevčani se sećaju da je samo pet dana pred majske izbore 2008. godine, uoči dolaska „Fijata” u Kragujevac, umesto svojim partijskim kolegama, Boris Tadić je visoko u vazduh podigao ruku Veroljubu Stevanoviću, zahvaljujući mu se na podršci koju mu je dao u borbi protiv Tomislava Nikolića. Ovdašnje demokrate se ni do danas nisu oporavile od tog šoka, ali, izgleda, ni oprostile Tadiću.

U borbu za predsedničku fotelju, kako su najavili, pokušaće da se uključe Zoran Živković i Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar.

------------------------------------------------

Organizacioni odbor

I u Organizacionom odboru za pripremu izborne skupštine snage su podeljene. Nezvanično, na predlog izbornog štaba Borisa Tadića u odbor su ušli Miodrag Rakić, Marko Đurišić, Jasenko Lazović koji je član IO, narodni poslanik Boris Ranković i Tamara Tripić, sekretarka DS-a i poslanica. Đilasovi „ljudi” su Dušan Elezović, predsednik Pokrajinskog odbora, Milan Popović, član IO, Danilo Bašić, bivši predsednika opštine Palilula i Darija Šajin, načelnica Južnobačkog okruga.

------------------------------------------------

Način kandidovanja

Da bi se neko kandidovao za predsednika DS-a mora da ga predloži najmanje 15 opštinskih odbora ili 30 članova Glavnog odbora, a to može da učini i poslanički klub ili 100 delegata skupštine stranke. Kada je reč o kandidatima za potpredsednike, prema Đurišićevim rečima, ne postoji statutarna obaveza da regioni iz kojih dolaze budu ravnomerno zastupljeni. Jedina obaveza je da najmanje jedan potpredsednik bude žena.

B. Kartalović - J. Cerovina

objavljeno: 29.09.2012.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.