OEBS: Izbori regularni, protekli u mirnoj atmosferi

Izvor: S media, 07.Maj.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Izbori regularni, protekli u mirnoj atmosferi

Opšti izbori u Srbiji bili su regularni i protekli su u mirnoj atmosferi, ali nedostatak kritičkog i analitičkog izveštavanja medija nije pomogao biračima u izboru, ocenio je danas OEBS.

OEBS: Izlaznost na Kosovu 32,17 odsto

Cesid: SNS 73 mandata, DS 68, radikali ispod crte (VIDEO)

Tadić i Nikolić dele 450 miliona dinara za drugi krug

"Juče >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su Srbija, njen narod i srpska politčka elita učinili napredak ka zreloj demokratiji", rekao je specijalni koordinator koji predvodi organičenu posmatračku misiju OEBS-a i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Mateo Mekači.

Mekači je naveo da su u izbronoj kampanji dominirala ekonomska pitanja, borba protiv korupcije i nezaposlenosti, a da je Kosovo bilo tema kampanje u manjoj meri.

"Potrebno je još unaprediti biračke spiskove i Srbija bi trebalo da ekonomski ojača. Dogodila se pozitivna promena u poredjenju sa prethodnim izborima održanim 2008. godine, kada je bilo oštrih konfrontacija", rekao je Mekači.

Gardeto: Kandidati nisu imali jednak pristup medijima

Šeg delegacije Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Žan-Šarl Gardeto rekao je da je izborni proces unapredjen poboljšanjem biračkog spiska i obavezom da žene čine trećinu poslanika, ali da bi ga trebalo još unaprediti.

Gardeto je istakao da bi, medjutim, medijsko pokrivanje kandidata trebalo da bude uravnoteženo, i dodao da kandidatima na izborima nije omogućen jednak pristup u medijima, i ukazao na nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima.

"Čekamo izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije", rekao je Gardeto.

Jonker: Najveći problem - netransparentno vlasništvo medija

Šefica ograničene posmatračke misije OEBS-a Korjen Jonker istakla je da mediji, nažalost, zbog izostanka kritičkog i analitičkog izveštavanja nisu pomogli biračima u izboru, i dodala da je jedan od najvećih problema srpskih medija netransparentno vlasništvo.

Korjen Jonker je kao nedostatke izbornog procesa navela to što je Upravni sud izborne žalbe razmatrao iza zatvorenih vrata, pravdajući to potrebom da brzo donosi odluke, a ni Republička radiodifuzna agencija nije održavala javne sednice.

"Zainteresovane strane ne mogu da prisustvuju sednicama Upravnog suda niti da na sajtu suda vide odluke". rekla je Jonker.

Jonker je navela da je unapredjenje biračkog spiska doprinelo poboljšanju izbornog procesa i većoj transparentnosti.

Medjunarodno praćenje izbora je zajednički poduhvat Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, Parlamentarne skupštine OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

(Beta)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Izbori,   Izlaznost na izborima

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mekači: Juče su Srbija, njen narod i srpska politčka elita učinili napredak ka zreloj demokratiji

Izvor: Beta Video, 07.Maj.2012

BEOGRAD - Specijalni koordinator koji predvodi kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Mateo Mekači: Juče su Srbija, njen narod i srpska politčka elita učinili napredak ka zreloj demokratiji (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

OEBS: Izbori bili regularni

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2012

Opšti izbori u Srbiji bili su regularni i protekli su u mirnoj atmosferi, ali nedostatak kritičkog i analitičkog izveštavanja medija nije pomogao biračima u izboru, ocenio je danas OEBS.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.