OBRAČUNI, PROTESTI I IZBORI Pobeda vladajuće partije u Meksiku

Izvor: Blic, 08.Jun.2015, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRAČUNI, PROTESTI I IZBORI Pobeda vladajuće partije u Meksiku

Prema preliminarnim rezultatima, partija meksičkog predsednika Enrikea Penje Nijeta, Institucionalna revolucionarna partija (PRI), pobedila je na izborima za Kongres i zadržala većinu uprkos protestima i padu popularnosti.

Očekuje se da će ta stranka osvojiti između 29,87 i 30,85 odsto glasova. Iza nje je konzervativna Partija nacionalne akcije koja će dobiti između 21,47 i 22,7 odsto glasova, izjavio je predsednik Nacionalnog izbornog instituta Lorenso Kordova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
To znači da će PRI imati između 196 i 203 od ukupno 500 poslaničkih mesta u donjem domu Kongresa, manje od 207 koliko je imao do sada, navodi AFP.

Ali zato se očekuje da će njihov saveznik Stranka zelenih imati veći broj poslanika nego do sada pošto je obezbedila sedam odsto glasova. To znači da će imati između 41 i 48 poslaničkih mesta.

Drugi savezni PRI, Nova alijansa, osvojiće između devet i 12 poslaničkih mesta.

Najveći gubitnik na ovim izborima je levičarska Demokratska revolucionarna partija (PRD) koja je pala sa 18,4 odsto glasova osvojenih na izborima 2012. na 11 do 12 odsto.

U toj stranci vladajuju unutrašnji sukobi. Dvostruki predsednički kandidat PRD Andres Manuel Lopes Obrador osnovao je sopstvenu stranku Morena koja je osvojila oko devet odsto glasova.

Tu stranku je uzdrmalo i hapšenje gradonačelnika Iguale, u državi Gerero, koji je njen član. On je optužen da je prošle godine naložio policiji da se obračuna sa studentima.

Tužioci su naveli da je policija otela 43 studenta i predala ih narkokartelu koji ih je pobio.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stranka meksičkog predsednika pobedila na izborima

Izvor: Akter, 08.Jun.2015

Vladajuća Revolucionarno institucionalna stranka (PRI) meksičkog predsednika Penje Nieta pobedila je na parlamentarnim izborima, izjavio je kasno sinoć predsednik izborne komisije Lorenco Kordova..Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora, PRI bi trebalo da osvoji između 29,87 odsto i...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.