Novi izbori za Savet Bošnjaka

Izvor: RTS, 17.Jan.2011, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izbori za Savet Bošnjaka

Ponovljeni izbori za Bošnjački nacionalni savet biće održani 17. aprila, najavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Novi izbori biće održani, jer to telo, posle izbora održanih prošle godine, nije konstituisano u predviđenom roku.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspisalo je za 17. april nove izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, pošto to telo, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbora održanih prošle godine, nije konstituisano u predviđenom roku.

Odluku o raspisivanju neposrednih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka doneo je resorni ministar Svetozar Čiplić, a ona će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Bošnjačka nacionalna zajednica jedina je ostala bez nacionalnog saveta, za čije je formiranje rok istekao 6. decembra 2010. godine.

Na prošlogodišnjim junskim izborima, najviše mandata - 17 od 35, osvojila je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) Muamera Zukorlića, Bošnjačka lista (BL), koju je podržala Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina 13, a Bošnjački preporod 5.

Zukorlićeva, Ugljaninova i lista Bošnjački preporod nisu uspele da se dogovore o formiranju i funkcionisanju Bošnjačkog nacionalnog veća, čime su unete dodatne tenzije u političke i unutarverske odnose u tom regionu.

Kako nijedna od lista nije imala većinu za formiranje Nacionalnog saveta, BKZ je uz pomoć dva većnika BP formirao veće koje Vlada Srbije ne priznaje, a Zukorlić je ranije Tanjugu rekao da će BKZ "aktivno bojkotovati" nove izbore, ukoliko budu raspisani.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.