Izvor: B92, 12.Feb.2009, 06:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nimic: Izbori prepreka za pregovore

Njujork, Skoplje -- Posrednik UN Metju Nimic izjavio je da su predstojeći izbori u Makedoniji i Grčkoj objektivna prepreka za brz nastavak pregovora u sporu o imenu Makedonije.

U Njujorku je sinoć završen susret Nimica sa makedonskim i grčkim pregovaračima. Prema izjavama koje prenose makedonski mediji, Nimic je zatražio od obeju strana da u narednom periodu urade sve što je u njihovoj moći da stvore atmosferu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja može doprineti pozitivnom razvoju situacije.

Nimic nije precizirao kada će se održati novi pregovori, ali je rekao da će to biti "za nekoliko meseci".

U razgovorima koji su u sredu održani u Nimicovoj kancelariji u Njujorku učestvovali su makedonski ambasador u SAD Gorgi Jolevski i grčki pregovarač Adomantios Vasilakis, a razgovarano je o sadašnjem stanju razgovora i mogućnosti njihovog napretka.

Prema skopskoj televiziji A1, Nimic je rekao na sastanku da je pre dve sedmice imao susret sa prestavnikom nove američke administracije, ali da nije bilo posebnih zaključka ili pretpostavki za dalji tok razgovora.

Ta televizija prenosi izjavu makedonskog pregovarača, ambasadora Jolevskog, koji je nakon sastanka kazao da "Makedonija mora raditi na nalaženju rešenja da bi zemlji bio omogućen ulazak u NATO i Evropsku uniju".

Makedonija i Grčka vode dugogodišnji spor o imenu Makedonije. Grčka ne priznaje ime svog suseda zbog istoimenog dela na severu njene teritorije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.