Neće biti tenzija na izborima 19. maja

Izvor: B92, 27.Apr.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neće biti tenzija na izborima 19. maja"

Ramuš Haradinaj ne očekuje tenzije na lokalnim izborima, 19. maja, u opštinama na severu Kosova i Metohije ali ocenjuje da je "šteta što nema više kandidatura".

"Neće biti tenzija, nema ni zašto. Šteta je što nema više kadidatura, nema druge stranke", rekao je kosovski premijer za RTK2 odgovarajući na pitanje da li ga brinu moguće tenzije na izborima imajući u vidu da su prvo odbijene, pa prihvaćene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidature koje su došle iz redova Srpske liste.

On je naglasio da je bitno da oni koji su se kandidovali poštuju prava i zakon i dodao da očekuje normalne izbore.

"Možda izlaznost neće biti velika, ja bih rekao da nema neke političke borbe, jer nema dva jaka rivala", rekao je Haradinaj.

Upitan da prokomentariše navodna zaustavljanja i saslušavanja funkcionera Srpske liberalne stranke, lojalne privremenim prištinskim institucijama, odnosno navodnu zabranu prolaza njegovom savetniku iz redova te stranke na Merdaru, Haradinaj je rekao da je "iznenađen zbog te prakse" i da ne razume "Srbiju koja tretira tako sunarodnike koji žive ovde".

On tvrdi da Priština "poštuje posete koje dolaze iz Srbije" i ocenjuje da mu je "malo čudno da druga strana ne radi isto".

Na pitanje da li Priština može da garantuje bezbednost Radi Trajković, Haradinaj kaže da Priština mora po zakonu i ustavu da pruži podršku bilo kojem svom građaninu.

On smatra i da će teško biti da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića i dodaje da institucije u Prištini imaju "neko ograničenje".

On tvrdi da je slučaj Ivanovića "povezivan sa ljudima u Srbiji", te da oni ne mogu biti ispitani u Prištini.

"Ne daju nam se sve informacije. Mislim da službeni Beograd nekako drži slučaj pod svojom kontrolom", tvrdi Haradinaj dodajući da je Prišitna ograničena, ali da je spremna da pomaže u rešenju tog slučaja.

Na pitanje zašto ni posle skoro tri godine zvaničnici u katastru na lokalom i centralnom nivou odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda po pitanju manastira Visoki Dečani i konstataciju da je i američki ambasador u Prištini kritikovao vladu zbog toga, Haradinaj tvrdi da je sprovođenje odluke na nekom drugom nivou na katastru i da je to proces, a da Priština "ne cilja na brzo rešenje".

Haradinaj je čestitao srpskom narodu koji živi na teritoriji KiM Uskrs i poželeo im mir.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.