Naprednjaci pobedili u Prištini, socijalisti u Peći

Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci pobedili u Prištini, socijalisti u Peći

Srpska napredna stranka osvojila 2.092 glasa na lokalnim izborima u Prištini. Na drugom mestu koalicija SPS-PUPS-JS. U opštini Peć najviše glasova osvojili socijalisti. Opozicija kritikuje regularnost izbora. Izbori nelegitimni i neprihvatljivi, tvrdi zamenik premijera Kosova.

Republička izborna komisija poništila je večeras izbore za obornike Skupštine opštine Peć i Skupštine grada Priština na dva biračka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesta i novo glasanje zakazala za nedelju, 23. avgust.

Na večerašnjoj sednici RIK je doneo rešenje o poništenju izbora, održanih 16. avgusta, na biračkom mestu Donja Gušterica u opštini Ljipljan i na biračkom mestu Brestovik u opštini Peć, zbog kršenja zakonske procedure u sprovođenju izbora.

Izbori će se na tim biračkim mestima ponoviti zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom glasanja, odnosno zbog toga što se birači nisu potpisali u izvode biračkih spiskova.

U opštinama Priština i Peć završeni su vanredni lokalni izbori.

Srpska napredna stranka je saopštila da je osvojila 2.092 glasa, na izborima za odbornike skupštine grada Prištine, koje je u Gračanici i još desetak okolnih sela organizovala Vlada Srbije.

Na drugom mestu je koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, na trećem je Demokratska stranka, slede Srpska radikalna stranka i koalicija DSS-Nova Srbija.

SNS bi od 47 odbornika, po dobijenom broju glasova, imala 16 odborničkih mesta, SPS-9 , DS -8, SRS-7, grupa građana "Opstanak" pet i koalicija DSS-NS dva mandata.

U opštini Peć, sa izmeštenim sedištem u Goraždevcu, najviše glasova, prema nezvaničnim rezultatima, ima Socijalistička partija Srbije.

Kritike opozicije

Demokratska stranka Srbije saopštila je da su rezultati glasanja za odbornike lokalnih skupština Priština i Peć, koje su objavile pojedine stranke netačni.

Potpredsednik Izvršnog odbora DSS Nebojša Bakarec rekao je da nijedan državni organ niti stranka ne može da ima tačne rezultate juče održanih izbora.

"U ovom trenutku niko ne može da ima tačne podatke. Ono što mi znamo je da smo u Goraždevcu drugi", rekao je Bakarec.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić zadovoljan je rezultatom ostvarenim na ponovljenim lokalnim izborima u Prištini i Peći i optužio SPS i DS da su se tokom izbornog procesa služzili raznim manipulacijama.

"SNS ovu pobedu smatra velikom obavezom i tražićemo od vlasti u Srbiji da se na ozbiljan način izjasni o merama koje u budućnosti treba preuzeti, kako bi se pomoglo sugrađanima sa Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, SNS nije bilo omogućeno da u centralnoj Srbiji vodi kampanju, jer nije imala uvid u biračke spiskove, koje su, kako je naveo, držali socijalisti i demokrate.

Vučić je SPS i DS optužio za pokušaj kupovine glasova, tvrdeći da su aktivisti tih stranka tokom predizborne kampanje delili, između ostalog, brašno, šećer, cement i građevinski materijal sugrađanima sa Kosova kako bi im poverili glas.

U prilog toj tvrdnji, Vučić je novinarima pustio snimak, na kome se prema njegovim rečima, vidi kako je u organizaciji Gorana Jorgića aktiviste grupe građana "Vidovdan", koja podržava socijliste, deljeno brašno u romskom neselju u Gračanici, a koje je prevoženo belim kombijem na kome piše SPS.

Manaj: Izbori nelegitimni

Prištinski dnevnici pišu danas da zvaničnici kosovske vlade izbore održane u Gračanici i Goraždevcu, koje je raspisao Beograd, ne smatraju legitimnim.

"Ovi izbori su nelegitimni i neprihvatljivi", rekao je zamenik kosovskog premijera Rama Manaj.

Istovremeno, opozicione partije su snažno kritikovale kosovsku vladu što je dozvolila održavanje tih izbora.

Pokret Samoopredeljenje je optužilo kosovsku vladu da je dozvolila održavanje izbora.

Lider ovog pokreta Albin Kurti je izjavio da ne može reći da li je postignut neki dogovor, ali da kosovske vlasti nisu sprečile dopremanje izbornog materijala na Kosovo iz Beograda, čime su svesno dozvolile odravanje izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najviše glasova za SNS

Izvor: Danas, 17.Avg.2009

Srpska napredna stranka je, prema preliminarnim podacima, osvojila najviše glasova na vanrednim lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Prištine koje je juče u Gračanici i još desetak okolnih sela organizovala Vlada Srbije. Odziv birača u Gračanici i još deset sela bio je oko 35 odsto,...

Nastavak na Danas...

Glasanje obeležio napad na novinara

Izvor: Glas javnosti, 17.Avg.2009

BEOGRAD - Lokalni izbori u opštinama Priština i Peć, koje su izmeštene u Gračanicu i Goraždevac, održani su juče i na njima je učestvovalo po šet izbornih lista. Zbog lošeg funkcionisanja tih lokalnih samouprava, Vlada Srbije je 2. aprila uvela privremenu upravu u opštinama Priština i Peć...Izbore...

Nastavak na Glas javnosti...

Socijalisti odneli ubedljivu pobedu u Peći

Izvor: NaDlanu.com, 17.Avg.2009

PEĆ, 17. avgusta 2009. (Beta) - Predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) saopštili su danas da je ta partija odnela ubedljivu pobedu na lokalnim izborima za opštinu Peć. "Na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta koalicija okupljena oko SPS-a osvojila je približno 45 odsto glasova",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Naprednjaci osvojili najviše glasova u Prištini

Izvor: Blic, 17.Avg.2009

Srpska napredna stranka (SNS) je, prema preliminarnim podacima, osvojila najviše glasova na vanrednim lokalnim izborima za odbornike skupštine grada Prištine koje je u Gračanici i još desetak okolnih sela organizovala Vlada Srbije.....Odziv birača u Gračanici i još deset sela bio je oko 35 odsto,...

Nastavak na Blic...

SNS i SPS optužuju jedni druge za krađu

Izvor: Danas, 17.Avg.2009

Gotovo odmah pošto su okončan vanredni lokalni izbori u opštinama Priština i Peć, čija su sedišta u Gračanici i Goraždevcu, počele su da padaju optužbe da su izbori bili neregularni i da su stranke koje su navodno na njima pobedile kupovale glasove.

Nastavak na Danas...

Ponavljanje izbora na dva mesta

Izvor: B92, 18.Avg.2009, 18:10

Gračanica, Beograd -- Vanredni lokalni izbori za Skupštinu grada Prištine i za opštinu Peć biće ponovljeni na dva biračka mesta, odlučila je Republička izborna komisija... Podsetimo, skupština grada Prištine izmeštena je u Gračanicu, a opštine Peć u Goraždevac. Srpska napredna stranka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.