Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS pobedio u Prištini, SPS u Peći

Prema preliminarnim podacima, Srpska napredna stranka osvojila je najveći broj glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Prištine sa izmeštenim sedištem u Gračanici dok je na izborima za opštinu Peć, čije sedište je izmešteno u Goraždevcu, pobedu odnela Socijalistička partija Srbije.

SNS je, prema nezvaničnim rezultatima koje saopštio načelnik Kosovskog upravnog okruga Goran Arsić, na biračkim mestima u Gračanici i deset okolnih sela osvojio 1.201 glas, na drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mestu sa osvojenih 700 glasova je Socijalistička partija Srbije u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, PUPS-om i grupom građana Vidovdan. Treća je Demokratska stranka sa osvojenih 588 glasova, Srpska radikalna stranka je četvrta sa 528 glasova, Demokratska stranka Srbije je na petom mestu sa 161 glasom, a šesta je grupa građana Opstanak sa osvojenih 367 glasova.

Prema osvojenim glasovima, SNS-u od 47 odborničkih mesta u Skupštini grada Prištine pripada 16, SPS-u devet , DS-u osam, SRS-u sedam, grupi građana Opstanak pet i koaliciji DSS–NS dva mandata.

Prema rečima Petra Miletića, člana radnog tela za sprovođenje izbora u Peći, na osam biračkih mesta na kojima je pravo glasa imalo 1.017 birača pravo da bira odbornike iskoristilo je 662. Socijalisti su osvojili 255 glasova, DSS 160, SNS 106, DS 94, Socijaldemokratska partija 30 i SRS 10 glasova.

SNS je juče saopštio da predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Kosova i Metohije Zvonimir Stević „obmanjuje javnost tvrdnjama da su socijalisti na prevremenim lokalnim izborima u opštini Peć osvojili dvostruko više glasova od drugoplasiranih naprednjaka”.

SNS tvrdi da je SPS na izborima za odbornike Skupštine opštine Peć, sa sedištem izmeštenim u Goraždevcu, dobio 642 glasa, a naprednjaci 438. „Stević ili ne zna da broji glasove ili ih broji kao što broji pare za naš narod na Kosovu i Metohiji, pa pola pije, pola šarcu daje”, navedeno je u saopštenju.

Na pitanje sa kim su spremni da uđu u koaliciju u ovim opštinama, on kaže da je SPS spreman na sve dogovore koji su u interesu građana.

Vlada Srbije je, da podsetimo, 2. aprila raspustila lokalne vlasti u opštinama Priština i Peć sa obrazloženjem da krše zakon i zloupotrebljavaju službeni položaj. U vreme uvođenja privremenih mera predsednik opštine Peć bio je iz DSS-a, a ova stranka je i samostalno vodila opštinu dok je u Prištini na vlasti bio SRS.

-----------------------------------------------------------

Vučić (SNS): Socijalisti delili brašno Romima za glasove

Naprednjaci su optužili vlast i za manipulaciju biračkim spiskovima. Prema rečima Aleksandra Vučića, zamenika predsednika SNS-a, njegovoj stranci nisu bili dostupni birački spiskovi za nedeljne izbore.

„Vlast je iz biračkih spiskova izbacivala one za koje su znali da nisu njihovi. Mi smo kombijem iz izbegličkog centra u Rakovici odveli na glasanje 35 osoba, nijedan nije bio u biračkom spisku, a u Zemunu je od njih 25 samo jedan imao pravo glasa”, rekao je Vučić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, a prenosi Beta.

On je takođe optužio socijaliste da su delili brašno Romima u Gračanici da bi glasali za njih. Prema njegovim rečima to je organizovao Goran Jorgić, član grupe građana Vidovdan koja je u koaliciji sa SPS.

-----------------------------------------------------------

Stević (SPS): Člana biračkog odbora SPS-a u Preocima napili ili podmitili

U izjavi za „Politiku” Zvonimir Stević, predsednik pokrajinskog odbora SPS-a koji je i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, demantuje Vučićeve navode i kaže da je to „notorna laž”. On ističe da njegova stranka ima razloga da „ozbiljno sumnja” u rezultate na izbornim mestima u selima Preoce i Donja Brnjica.

„Mislim da je klasična krađa u pitanju, jer su radikali i SNS svuda pali. Kako je moguće da u Preocu izlaznost bude 100 odsto, da DS dobije 100, SNS 108, radikali 118, a SPS 18. Radi se o klasičnom dogovoru. Našeg predstavnika u biračkom odboru su ili podmitili ili napili”, kategoričan je Stević.

J. Cerovina

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.