Na dnevnom redu - birački spisak

Izvor: B92, 15.Dec.2011, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na dnevnom redu - birački spisak

Beograd -- Skupština Srbije raspravlja o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Pre toga konstatovana ostavka ministra Božidara Đelića.

Đelić je, podsetimo, podneo ostavku na mesto ministra za evropske integracije kada Srbija nije dobila kandidaturu za članstvo u EU 9. decembra.

Iako je imao pravo da obrazloži zašto je podneo ostavku, Đelić nije prisustvovao sednicu na kojoj mu je konstatovana ostavka.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije izrazili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su sumnju da će Srbija dobiti jedinstveni birački spisak do redovnih izbora, koje vlast najavljuje za proleće 2012. godine i zatražili odgovornost za kašnjenje.

U raspravi o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) naveli su da je namera da se "pokradu" i naredni izbori, da se može reći da su svi izbori od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji bili nelegalni i nelegitimni i da je jedan od razloga za to što ne postoji jedinstveni birački spisak.

Poslanici Liberalnodemokratske partije (LDP) su naveli da ne veruju ministru za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću kada kaže da će jedinstveni birački spisak biti završen do redovnih izbora u 2012. i tvrde da se to neće desiti.

Ministar Milan Marković rekao je ranije danas da su izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku predložene kako bi se izbegao rizik da u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora dođe do bilo kakvih problema sa biračkim spiskom.

U raspravi, poslanica SRS Vjerica Radeta je kazala da nepostojanje jedinstvenog biračkog spiska omogućava krađu na izborima, a da je drugi razlog zbog koga se svi do sada održani izbori u Srbiji mogu smatrati neregularnim i to što nikada nije formiran nadzorni odbor koji bi pratio odvijanje izborne kampanje i izveštavanje medija.

Radeta je rekla da birački spisak treba da se odnosi na celu teritoriju Srbije, uključujući Kosovo, i poručila ministru Milanu

Markoviću da mora da obezbedi da se svaki zakon primenjuje na celoj teritoriji Srbije.

Poslanik LDP Ivan Andrić poručio je vladajućoj koaliciji da je potpuno izgubila kompas, kao i da ne zna kada će biti raspisani izbori.

"Svaki dan izgovarate laži šta su bili uslovi EU i time pokazujete svoju nesposobnost. Ne verujemo vam više ništa. Umesto da ste došli sa jasnim planom, došli ste sa tehničkom izmenom zakona i porukom da ćete izbore imati kada stavite pod kontrolu sve medije", poručio je Andrić ministru Markoviću.

Poslanici LDP su ocenili da se predložene izmene zakona koriste kao sredstvo pritiska na nelojalne političke partnere u vladi ili na one u koje nema poverenja da će do kraja ostati sa njom, a da će rezultat usvajanja izmena zakona biti da će pasti senka čak i na sledeće izbore, bez obzira na to da li će biti redovni ili vanredni.

Poslanica Srpke napredne stranke Jorgovanka Tabaković smatra da kašnjenje u uspostavljanju jedinstvenog biračkog spiska otvara prostor za zloupotrebe.

"Želimo da verujemo da je problem to što u roku od dve godine nije moglo da se obavi sve što zahteva jedinstveni birački spisak, ali poučeni smo iskustvom o mogućnosti zloupotrebe", kazala je Tabakovićeva novinarima u parlamentu.

Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić navela je da predlaganjem izmena zakona o jedinstvenom biračkom spisku vlada ostavlja utisak da ne može da poštuje rokove koje je sama sebi propisala.

Skupština je završila raspravu o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, a posle redovne pauze počeće razmatranje Predloga zakona o kinematografiji.

Na dnevnom redu još 18 tačaka

Na dnevnom redu nove sednice biće 18 tačaka, među kojima su Predlog zakona o kinematografiji, izmene Zakona o stanovanju, izmene Zakona o Agenciji za privredne registre, kao i Predlog zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Skupština će raspravljati i o zaduživanju Srbije za 13 miliona evra kod Komercijalne banke za kupovinu zgrade Aeroinženjeringa i radove na tom objektu u kojem će biti smešten Prvi osnovni sud.

Poslanici će razmotriti i izmene zakona o preuzimanju akcionarskih društava i o osiguranju.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma sa KfW o zajmu od 45 miliona evra za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u Srbiji, kao i ugovora o zajmu od 25 miliona evra za program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji.

Poslanici će razmotriti i potvrđivanje izmena i dopuna Sporazuma Srbije i Evropske investiocione banke o osnivanju i aktivnostima Regionalne kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji.

Skupština će raspravljati i o potvrđivanju nekoliko sporazuma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova sednica parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2011

BEOGRAD -..Poslanici Skupštine Srbije danas će započeti novu sednicu parlamenta, na kojoj će raspravljati o 18 zakonskih i drugih akata, među kojima su i izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku...Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović predložila je da na dnevnom redu nove sednice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nova sednica Skupštine

Izvor: RTS, 15.Dec.2011

Počela peta sednica drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je 18 zakonskih i drugih akata. Opozicija kritikovala izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Predrag Marković predstavio Zakon o kinematografiji. ..Predloženim zakonom o kinematografiji predviđena su rešenja...

Nastavak na RTS...

Počela sednica Skupštine, poslanici postavljaju pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2011

BEOGRAD -..Sednica Skupštine Srbije, na kojoj treba da se razmotri izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, počela je danas oko 10 sati poslaničkim pitanjima...Poslanici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke i danas su zatražili da Skupština Srbije raspravlja o situaciji na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.