NIKO NE ZNA ŠTA ĆE BITI SA OVIM DELOM BRITANSKE TERITORIJE: Očekujemo buduće pregovore o suverenitetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 08:27

NIKO NE ZNA ŠTA ĆE BITI SA OVIM DELOM BRITANSKE TERITORIJE: "Očekujemo buduće pregovore o suverenitetu"

Nekada je zbog ovih ostrva vođen pravi rat.

Novi argentinski predsednik Havijer Milei rekao je za "Skaj njuz" da je započeo razgovore sa Velikom Britanijom o Foklandskim ostrvima i da očekuje buduće pregovore o suverenitetu britanske teritorije.

Komentari, dati na rubu sastanaka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, usledili su nakon prvog bilateralnog sastanka Mileija sa Ujedinjenim Kraljevstvom - privatne sednice sa ministrom spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dejvidom Kameronom.

Milei, koji je nedavno pobedio na izborima u Argentini, obećao je tokom svoje kampanje da će steći suverenitet nad ostrvima.

Govoreći ubrzo nakon sastanka sa Kameronom, rekao je: "Razgovarali smo o Foklandima i to je nešto za buduće diplomatske pregovore."

Mogući pregovori će izazvati kontroverzu, jer je Britanija u prošlosti rekla da nema planove za bilo kakve diplomatske pregovore o budućnosti ostrva.

Britanski zvaničnik je rekao: "Na Foklandskim ostrvima, ministar spoljnih poslova i predsednik Milei pristali su da se ne slažu, i to učtivo. Stav Ujedinjenog Kraljevstva i stalna podrška pravu Foklandskih ostrva na samoopredeljenje ostaju nepromenjeni".

Milei je takođe održao govor okupljenim političarima i poslovnim ljudima u Davosu u kojem je upozorio da je "zapadni svet u opasnosti".

On je rekao: "One koji treba da brane vrednosti Zapada zaposela je vizija sveta koja neumoljivo vodi ka socijalizmu, a samim tim i siromaštvu".

Pitanje suvereniteta nad Foklandima dugo je bilo izvor spora između Britanije i Argentine, koje su vodile kratak rat oko ostrva 1982. godine.

Buenos Ajres je više puta pokušavao da obnovi pregovore o suverenitetu Foklandskih ostrva, koje Argentina naziva Malvinska ostrva, ali Velika Britanija tvrdi da pregovori nisu na stolu sve dok stanovnici ostrva žele da ostanu Britanci.

Na referendumu o suverenitetu ostrva 2013. godine, 99,8 odsto je glasalo da ostane britanska teritorija – sa samo tri glasa protiv, piše Skaj njuz.

Izvor: Srbija Danas/ALO!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.