Mekejna bi porazili i Obama i Klintonova

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekejna bi porazili i Obama i Klintonova

Ako bi se sutra održali predsednički izbori u SAD, senatora Džona Mekejna, republikanskog kandidata za predsednika, pobedila bi oba pretendenta za demokratskog kandidata, i Hilari Klinton, i Barak Obama, pokazuje juče objavljena anketa.

Prema istraživanju koje su sproveli „Vašington post" i „Ej-Bi-Si njuz", Obama bi vodio u odnosu na Mekejna za 12 procentnih poena, jer se 52 odsto anketiranih izjasnilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za njega, a 40 odsto za republikanskog senatora. Razlika između Klintonove i Mekejna bi dotle bila 6 odsto, pošto bi 50 odsto ispitanika podržalo nju, a 44 odsto republikanskog senatora iz Arizone.

Američki predsednik Džordž Buš je u utorak zvanično podržao Mekejna kao kandidata republikanaca u trci za novog predsednika SAD. Buš je izjavio da će njegov nekadašnji rival biti predsednik „čvrsto rešen da porazi neprijatelja i čovek dovoljno velikog srca da voli one koji drugima nanose bol".

Predsednik Buš je primio Mekejna i njegovu suprugu u Belu kuću uz specijalne počasti, na ulazu na kojem se obično dočekuju šefovi država. Buš je, obraćajući se novinarima u Ružičnjaku Bele kuće, izrazio uverenje da će Mekejn pobediti. „Dobro sam ga upoznao, vodio sam kampanju protiv njega i s njim", istakao je Buš, koji je 2000. porazio Mekejna u borbi za republikansku nominaciju. Mekejn je izjavio da prema američkom predsedniku oseća „veliko divljenje, poštovanje i naklonost". Kad su Mekejna upitali neće li podrška Buša, koji trenutno ima veoma loš rejting, više odmoći njegovoj kampanji nego pomoći, on je odgovorio: „Nadam se da će me on podržati u onoj meri u kojoj mu to obaveze dopuštaju."

Hilari Klinton je u utorak odnela tri pobede i tako oživela svoju posustalu kampanju. Ona je svoj uspeh objasnila rečima da je to dokaz da je ona najjači kandidat svoje partije. Međutim, njen rival Barak Obama, koji je slavio pobedu u Vermontu, izjavio je da ima „nesavladivu prednost" i da je „siguran u sebe". Klintonova još zaostaje za Obamom u bici za demokratskog kandidata, čiji će se ishod znati na konvenciji demokrata u avgustu.

Kako tvrdi Asošijeted pres, Klintonova zaostaje za Obamom pošto ona ima 1.462 delegata, a on 1.567.

Naredna velika bitka vodiće se u Pensilvaniji 22. aprila. Ukoliko Obama pobedi, Klintonovoj je, možda, nanet konačan poraz.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.