Matica: Prevode Rome u Egipćane i Aškalije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matica: Prevode Rome u Egipćane i Aškalije

Izbori za savet nacionalnih manjina održaće se 26. oktobra. Rok za predaju lista istekao je u petak, a u Republičkoj izbornoj komisiji kažu da je sve regularno, a da su pravila izbora ista kao i za parlamentarne izbore. Sa druge strane, Matica Egipćana podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog, kako tvrde, masovnog ispisivanja Roma iz njihovog posebnog biračkog spiska i upisivanja u poseban birački spisak aškalijske i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << egipatske nacionalne manjine.

Mnogi su čekali poslednji dan da predaju svoje liste. Do petka u ponoć ukupno je predato 84 liste. Najviše proglašenih i primljenih lista su liste Bunjevačke nacionalne manjine, ukupno 9 izbornih lista.

"RIK je proglasio ukupno 76 lista nacionalnih manjina za nacionalne savete. Jedna lista je odbijena, to je izborna lista za egipatski nacionalni savet, a razlog odbijanje je što su oni predložili manje od jedne trećine kandidata za izbornu listu, u odnosu na broj kandidata koji je trebalo da bude predložen", objašnjava Ivan Šebek.

Sedam lista mora da otkloni nedostatke do večeras i, u koliko sve bude u redu, biće proglašene ukupno 83 liste. Postoje dve tehnike izbora, a koja će se tehnika koristiti zavisi od toga koliko je birača upisano u birački spisak.

"Postoje dve tehnike izbora. Postoje neposredni izbori, i najveći broj listi je kandidovan za takav vid izbora, a postoji i izbor nacionalnih saveta putem elektorskih skupština. To su manjine koje nisu ispunile uslov da bude upisano u birački spisak najmanje 40 odsto birača u odnosu na poslednji popis te nacionalne manjine", dodaje Šebek.

Putem elektorske skupštine biće održani izbori za savete Crnogorske, Hrvatske i Makedonske nacionalne manjine. Pravila su ista kao za izbor narodnih poslanika, shodno tome izborna tišina počinje 48 časova pre održavanja izbora, tačnije od 23. oktobra u ponoć.

Matica Egipćana: Prevode Rome u Egipćane i Aškalije

Matica Egipćana podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu i zahtev za pokretanje istrage protiv NN lica ili organizovane grupe zbog osnovane sumnje da je došlo do izvršenja više krivičnih dela u izbornom procesu povodom izbora za Nacionalni savet aškalijske i egipatske nacionalne manjine u Srbiji 2014.

Kako se navodi u saopštenju Matice Egipćana, njihova organizacija je došla do saznanja da je na više lokacija, a najviše u opštinama Novi Beograd i Zemun, došlo je do masovnog ispisivanja Roma iz njihovog posebnog biračkog spiska i upisivanja u poseban birački spisak aškalijske i egipatske nacionalne manjine.

"I ne samo Roma već i Srba. Ne osporavajući pravo svakoga da se izjasni kako želi, postoji osnovana sumnja da je navedeno delo, u jednom delu, izvršeno bez znanja i pristanka samih birača u dogovoru sa licima koja su imala ovlašćenje da izvrše overu ove radnje", navodi se u saopštenju.

Matica Egipćana dodaje da je, prema informacijama sa terena, upisivanje Roma u poseban birački spisak aškalijske i egipatske nacionalne manjine plaćano od 500 do 1.000 dinara po osobi.

"Ista suma je obećana i svakome ko bude doneo dokaz da je glasao za određenu listu. Tako je samo u opštini Zemun, u periodu od 1 do 10. oktobra 2014 izvršen prepis preko 800 lica u poseban birački spisak egipatske i aškalijske nacionalne manjine", ističe su saopštenju.

Matica Egipćana sumnja da je sve navedeno urađeno sa namerom da se prikažu netačni podaci o stvarnom broju birača i, samim tim, da se "nameste" rezultati izbora i pre njihove realizacije 26. oktobra 2014.

Na izborima za savete nacionalnih manjina učestvuje nekoliko lista egipatske i aškalijske nacionalne manjine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Potvrđene četiri liste za izbore za Nacionalni savet Mađara

Izvor: Magyar Szó, 14.Okt.2014, 08:55

26. oktobra će se održati izbori za nacionalne savete. Rok za predaju izbornih lista je istekao u petak, a RIK je prihvatio četiri izborne liste za izbor Nacionalnog saveta mađara...RIK je priznao listu „Mađarska sloga“, čiji je nosilac Jene Hajnal, a koja sadrži imena još 35 kandidata. Priznata...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.