Manjine biraju svoje predstavnike

Izvor: B92, 06.Jun.2010, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine biraju svoje predstavnike

Beograd -- Širom Srbije otvaraju se biračka mesta na kojima više od 400.000 pripadnika nacionalnih manjina u 161 opštini bira predstavnike u savete nacionalnih manjina.

Birači glasaju lično i tajno, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste na overenim glasačkim listićima koji će biti različite boje za svaku manjinu.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić kaže za B92 da je resorno ministarstvo proglasilo ukupno 77 lista, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a najviše su ih prijavile vlaška i romska manjina.

"Ovo su prvi izbori gde će nacionalne manjine, na neposredan način, izabrati svoje predstavnike i na taj način uticati na svoja prava i to konkretno u oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture. Zapravo takvi Saveti imaju nadležnosti po pitanjima koja se tiču identiteta manjina”, objašnjava Antić.

Antić podseća da su izbori za savete nacionalnih manjina pionirska praksa u Srbiji koja je jedinstvena u Evropi. On naglašava da se ni u jednoj evropskoj državi još ne sprovode neposredni izbori za manjinsku samoupravu na nivou cele države. Izbori će prema Antićevim rečima doprineti zaštiti identiteta manjina u Srbiji

"Zato je važno istaći da sada, ovim izborima, standardi manjinskih prava u Srbiji se podižu na viši nivo. Na ovaj način mi možemo pokazati jedan poseban primer i u drugim državama u regionu, gde se takođe može koristiti ovakvo iskustvo. Ovo je vrlo važno, formiranjem Nacionalnih saveta, Srbija na neposredan način postiže više standarde manjinskih prava”,kaže on.

Prvi nezvanični rezultati izbora očekuju se u nedelju oko 23 časa, a očekuje se da će konačni biti objavljeni 9. juna.

Podsetimo, izbore za savete nacionalnih manjina propratile su oštre kritike, posebno Mađara i Bošnjaka, da neke stranke iz republičke vlade pokušavaju da se mešaju u taj proces.

I pored primedbi, očekivanja su velika, jer će posle njih nacionalne manjine ostvariti prava na kulturu, jezik, obrazovanje i informisanje u mnogo većoj meri nego što je do sada bio slučaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.