Manje promene izbornog zakona

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje promene izbornog zakona

U godini pred izbore izborno zakonodavstvo, neće se drastično menjati, ali blanko ostavke i izborne liste izgledaće drugačije. Predstavnici Skupštine otkrivaju da su na pragu rešenja za popravku izbornih pravila zbog kojih država trpi kritike Evropske komisije.

Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović izjavio je da nije realno očekivati da se tokom ove godine menjaju izborna pravila i izborni sistem.

Odalović je rekao da je 2011. predizborna godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog čega bi svaki predlog da dođe do bitnijih promena, mogao da bude protumačen kao pokušaj vlasti da izborna pravila promeni prema svojim interesima.

"Zato je najrealnije da tokom ove godine budu izvršene samo nužne korekcije u okviru postojećih izbornih pravila, a u skladu sa primedbama Evropske komisije", istakao je Odalović.

Radna grupa u Skupštini Srbije ima ideju da se blanko ostavke pošalju u prošlost tako što će se uvesti pravilo da ostavka na mesto narodnog poslanika može da se podnese samo tri dana od momenta kada je poslanik overio svoj potpis kod nadležnog organa.

Izmeniće se i pravilo o raspodeli poslaničkih mandata.

"Mi ćemo sigurno ući u te nivelacije Zakona o izboru narodnih poslanika, tako što će građani znati da će barem 60 do 70 odsto kandidata sa liste ući u parlament, a ne kao što je bilo do sada, da stranke po svom sopstvenom nahođenju određuju da li će to biti dva, 249 ili 136 kandidata sa izborne liste", kaže Vlatko Ratković, predsednik Zakonodavnog odbora parlamenta.

Ni vlasti ni opoziciji ne dopada se, kako kažu, promena pravila igre, uoči utakmice, ali pod pritiskom evropskih integracija niko ne beži da se o tome razgovara. Posao do leta, prema upozorenjima iz Brisela, mora da bude završen.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami kaže da svaka izmena izbornog zakonodavstva mora da bude doneta opštim konsenzusom svih relevantnih političkih stranaka.

"U protivnom, uvodite praksu gde će svaka vladajuća većina da kroji izborni sistem onako kako njoj odgovara", ocenjuje Šami.

Delu stručne javnosti nije jasno zašto Srbija po ovim izbornim pravilima plaća 250 poslanika.

"Mi ne znamo da sutra neće doći neki novi administrativni odbor i učiniti poslanike pukim megafonima svojih partija, kao što je bilo do sada", kaže analitičar Vladimir Goati, koji smatra da su poslanici trenutno potpuno nekorisni jer su promenljivi delegati partija.

Kritične tačke srpskog izbornog sistema stručna javnosti vidi i u tome što čak 72 opštine u skupštini nemaju predstavnika.

"Parlament je fragmentiran, pet relevantnih i tri manjinske partije dobili su poverenje birača, a Skupština ima 10 poslaničkih klubova, dva nezavisna poslanika i 23 parlamentarne stranke", kaže profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović.

Gotovo je izvesno da će ubuduće u Skupštini Srbije biti više žena, jer će stranke morati da kandiduju najmanje 30 odsto pripadnica lepšeg pola.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.