Makedonska opozicija traži novi datum za izbore

Izvor: B92, 21.Jan.2016, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska opozicija traži novi datum za izbore

Najveća makedonska opoziciona stranka SDSM zatražila je da se objavi novi datum za parlamentarne izbore i da se odloži odluka o raspuštanju Sobranja Makedonije.

Tu odluku je doneo Centralni odbor stranke koji je zasedao večeras, nakon što je Sobranje 18. januara glasovima vladine koalicije VMRO DPMNE i DUI, bez prisustva opozicije, glasalo da se samoraspusti 24. februara, a da prevremeni parlamentarni izbori budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održani 24. aprila.

"Makedoniji ne trebaju još jedni neregularni izbori, zato promena datuma nije želja opozicije već potreba da se celovito ispuni Dogovor iz Pržina", rekao je lider SDSM Zoran Zaev nakon sastanka Centralnog odbora.

On je dodao da za SDSM nisu prihvatljivi izbori bez pročišćenog biračkog spiskaka, bez slobodnih medija i naveo da zato 24. aprila najveća opoziciona stranka neće učestvovati na izborima.

SDSM je najavio da za sada ta stanka neće povlačiti svoje ministre iz tehničke vlade koja bi, prema Dogovoru iz Pržina trebalo da pripremi izbore.

SDSM ima dvojca ministra u tehničkoj vladi i četvoricu zamenika ministara.

Stranka je saopštila da daje šansu parlamentu da pre raspuštanja koriguje odluku o datumu izbora kako bi mogli da se ispune uslovi za fer, regularne i demokratske izbore.

Prevremene izbore 24. aprila su dogovorile četiri najveće stranke u Makedoniji takozvanim Dogovorom iz Pržina. Nakon toga Sobranje je bez saglasnosti SDSM donelo odluku da se izbori održe kako je dogovoreno, a da se Sobranje samoraspusti 24. aprila, 60 dana pre izbora.

SDSM je ranije saopštio da neće učestvovati na izborima ako nisu ispunjeni svi uslovi da oni budi fer i demokratski.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.