Maduro pobedio na izborima u Venecueli

Izvor: VOA, 20.Maj.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro pobedio na izborima u Venecueli

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio je još jedan šestogodišnji mandat, saopštila je izborna komisija Venecuele.  Izbore u nedelju je bojkotovala opozicija zbog "krunisanja" diktatora, a osudila ih je i međunarodna zajednica.  Maduro se posle posle pobede obratio svojim pristalicama u Karakasu i rekao da je pobedom ostvario "istorijski rekord".  Bivši guverner Henri Falkon, koji je bio glavni Madurov protivkandidat, rekao je da "ne priznaje validnost izbornog procesa, da nije bilo izbora i da u Venecueli mora ponovo da se glasa". Isto je zatražio i drugi protivkandidat Havijer Bertuči, drugi protivkandidat, takođe je zatražio ponavljanje izbora. Falkon je osudio vladu za postavljanje crvenih šatora blbu biračkih mesta, gde su birači mogli da skeniraju bonove posle glasanja i osvoje nagradu. Kritičari kažu da se tako kupuju glasovi.  Pobeda NIkolasa Madura mogla bi da izazove uvođenje dodatnih sankcija, ukljlučujući i američke na naftu.  Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla je da "takozvani izbori u  Venecueli nisu legitimni". "SAD stoje uz ljude u Venecueli i podržavaju njihovo pravo da izaberu svoje predstavnike na slobodnim i fer izborima".  Nikolas Maduro, koji sebe naziva "sinom Uga Čavesa" rekao je da se bori protiv "američke imperijalističke zavere da sruši socijalizam i oduzme bogatstvo zemljama OPEK-a". Njegovi protivnici tvrde da je uništio nekada bogatu Venecuelu, a ispitivanja javnog menjnja pokazuju da stanovnici Venecuele krive Madura za probleme u zemlji.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Komisija: Pobedio Maduro; Opozicija: Farsa

Izvor: B92, 21.Maj.2018, 07:06

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izabran je za mandat do 2025. godine na izborima koje opozicija smatra nezakonitim zahtevajući novo glasanje...Posle prebrojavanja skoro svih glasova, odlazeći socijalistički predsednik osvojio je 67,7 odsto a njegov protivnik Enri Falkon 21,2 odsto glasova,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.