Komisija: Pobedio Maduro; Opozicija: Farsa

Izvor: B92, 21.Maj.2018, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Pobedio Maduro; Opozicija: Farsa

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izabran je za mandat do 2025. godine na izborima koje opozicija smatra nezakonitim zahtevajući novo glasanje.

Posle prebrojavanja skoro svih glasova, odlazeći socijalistički predsednik osvojio je 67,7 odsto a njegov protivnik Enri Falkon 21,2 odsto glasova, saopštila je izborna komisija.

Više od 20 miliona birača pozvano je na glasanje dok je odziv glasača bio 46 odsto što je jedan od najslabijih odziva za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Venecuelu.

Maduro je posle saopštavanja rezultata rekao da nijedan predsednik nije ranije osvojio skoro 68 odsto glasova, dok je Falkon odbacio rezultate zahtevajući nove izbore.

Predsednik Venecuele vlada od 2013. godine kada je preminuo predsednik Ugo Čaves.

Duboka politička i ekonomska kriza mesecima potresa Venecuelu, kojoj su SAD uvele sankcije.

Zbog pobede Madura, koju smatraju nameštrenom, mle grupe disidenata iz Venecuele organizovale su proteste širom sveta, javlja AP.

Demonstracije su održane u Majamiju, Bogoti, Limi i Parizu, a prisutni su držali transparente sa natpisima "Maduro ubico" i "prevara", a mahali su i venecuelanskim zastavama. Na većini protesta pojavilo se po nekoliko desetina ljudi.

Kritičari Madura smatraju da izbori, koji je trebalo da se održe u decembru, predstavljaju "krunisanje diktatora", navodi Rojters.

Oni smatraju da je Maduro praktično osigurao pobedu, jer je dvojici najpopularnijih rivala zabranjeno učestvovanje, a izborna komisija je sastavljena od provladinih članova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MADURO PONOVO PREDSEDNIK VENECUELE: Odneo ubedljivu pobedu, opozicija traži novo glasanje (VIDEO)

Izvor: Kurir, 21.Maj.2018

Nikolas Maduro ponovo je izabran je za za predsednika Venecuele na izborima koje opozicija smatra nezakonitim zahtevajući novo glasanje, a mandat bi trebalo da mu traje do 2025. godine.

Nastavak na Kurir...

Maduro pobijedio na izborima, protivnici ne priznaju izbore

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Maj.2018

KARAKAS - Ljevičarski lider Venecuele Nikolas Maduro osvojio je novi šestogodišnji predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju, ali njegovi glavni protivnici te izbore ne priznaju, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima...Izborna komisija Venecuele, na čelu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kakvo "iznenađenje": Maduro sam sebe pobedio

Izvor: Mondo, 21.Maj.2018

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izabran je za mandat do 2025. godine na izborima koje je opozicija bojkotovala i smatra ih nezakonitim. Izbore ne priznaju ni SAD ni EU...Foto: AP Photo/Ariana Cubillos..Posle prebrojavanja skoro svih glasova, novi--stari socijalistički predsednik osvojio je 67,7...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.