Ljimaj: Biće autonomije na severu Kosova, izbori su prevara

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 15:34

Ljimaj: Biće autonomije na severu Kosova, izbori su prevara

Predsednik Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Ljimaj ocenio je da će se formirati Zajednica srpskih opština sa punim izvršnim ovlašćenjima.

Prema njegovim rečima, za četiri opštine na severu Kosova biće autonomije, pošto se, kako je naglasio, "đavo" krije u tački 7 Sporazuma postignutog između Kosova i Srbije.

"Ne zaboravite, Briselski i Ohridski sporazum su mnogo više od sporazuma Ise Mustafe sa Mogerini iz 2015. godine. I kao što rekoh, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vi ćete imati Zajednicu opština sa srpskom većinom sa punim izvršnim ovlašćenjima. I to će biti teritorijalna i politička autonomija. Ne zaboravite, đavo je u tački 7. Kamuflaža je u tački 7", rekao je on u "Kendi i Debati" na Teve1.

Ljimaj je naglasio da je sedma tačka osmišljena "da se ne razume šta se tu dešava, dok se ne završi".

"Prema tački 7, obe strane se obavezuju da će, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, stvoriti posebne sporazume i garancije, da obezbede odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova'", naveo je on.

Ljimaj je prokomentarisao telefonski razgovor premijera Aljbina Kurtija i višeg savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea, navodeći da sama činjenica da je u tom razgovoru bilo reči o imenovanju gradonačelnika na severu, pokazuje u kakvoj je situaciji sever Kosova.

"Sama činjenica da se telefonom javlja visoki rukovodilac Stejt departmenta i pokreće temu zakletve ili nepolaganja zakletve gradonačelnika, normalnim ljudima pokazuje uzbunu na kom nivou smo uradili posao, koji je bio nepotreban", rekao je on.

Ljimaj je rekao da ne zna da li će novoizabrani predsednici na severu položiti zakletvu, ali kaže da bi izbori trebalo da budu ponovljeni.

"Za mene nisu održani izbori. Ne znam da li će gradonačelnici položiti zakletvu ili ne, znam da će izbora biti ponovo. Pa šta smo uradili, prevarili smo narod Kosova", rekao je on.

Ljimaj je naveo da je održavanjem izbora na severu Vlada Kosova napravila prevaru, potrošila novac i stvorila loš imidž o Kosovu.

"Zabrinuli smo naše partnere zbog lošeg pokušaja, potpuno irelevantna pitanja su postala glavna, jer u ovakvim situacijama može doći do sukoba ili tenzija", dodao je Limaj.

On je naveo i da je ranije stvorena nezavisna srpska zajednica, koja nije podržavala zvaničnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da ni tom delu Srba nije ostalo mnogo prostora iako ne podržavaju zvaničnu politiku Vučića.

"Danas ste ih više nego ikada ujedinili greškama Kosova, sa tablicama, specijalnim jedinicama. Sve to je stvorilo ovu situaciju", rekao je Ljimaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.