Le Penova predložila novo ime stranke - Nacionalno okupljanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2018, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Le Penova predložila novo ime stranke - Nacionalno okupljanje

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Marin Le Pen predložila je danas da novo ime stranke bude "Nacionalno okupljanje" (Rašemblement national) u okviru obnove partije koja je imala niz neuspeha na izborima u Francuskoj.

"Obnovu za koju sam ponovo danas izabrana da vodim stranku, želim da sprovedem do kraja. To je uslov našeg uspeha", rekla je Le Penova na kraju dvodnevnog kongresa Nacionalnog fronta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Lilu na severu Francuuske.

O novom imenu će poštom glasati članovi stranke, a rezultat će biti poznat za manje od šest nedelja.

Na dvodnevnom kongresu koji je izazvao veliku medijsku pažnju u Francuskoj, Marin Le Pen je jednoglasno izabrana da vodi stranku, dok je njenom ocu i osnivaču Nacionalnog fronta, Žan-Mari Le Penu, oduzeto poslednje zvanje u stranci, titula počasnog predsednika.

Le Penova (49) je kao jedini kandidat sa 100 odsto glasova izabrana da vodi stranku u trećem mandatu, iako je njena popularnost među simpatizerima opala posle predsedničkih izbora, na kojima je prošle godine izgubila od centriste Emanuela Makrona.

Za oduzimanje titule Le Penu glasalo 79,7 odsto članova Nacionalnog fronta. Le Pen, koji je vodio stranku od 1979. do 2011. prvo je bio isključen iz stranke 2015. godine zbog antisemitskih izjava koje je u nekoliko navrata u javnosti ponovio. Iz stranke ga je isključila ćerka Marin kojoj je on predao vođstvo 2011. godine.

Le Pen nije prisustvovao kongresu na kojem je gost sinoć bio bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Stiv Benon koji je rekao da je istorija na strani populista koji će nizati pobede.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.