Lajčak u februaru u Beogradu, tema pregovori Beograda i Prištine i izbori

Izvor: B92, 19.Jan.2022, 18:21

Lajčak u februaru u Beogradu, tema pregovori Beograda i Prištine i izbori

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak početkom februara trebalo bi da poseti Beograd, potvrđeno je iz diplomatskih izvora u Briselu.

U diplomatskim izvorima navode i da je organizacija nove runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu razlog posete Miroslava Lajčka koji bi prvo trebalo da razgovara sa zvaničnicima privremenih kosovskih institucija, a zatim da dođe u Beograd na razgovore sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

U Briselu zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode da je rano sada najavljivati posetu, ali kažu da su EU posrednici u svakodnevnim kontaktima kako sa Beogradom i Prištinom, tako i sa SAD i drugim partnerima koji podržavaju nastavak dijaloga o normalizaciju odnosa dve strane.

"Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera, odnosno predsednika", izjavio je za Tanjug portparol EU Peter Stano.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je ideja EU posrednika da se o organizaciji glasanja Srba na KiM razgovara i po mogućstvu dogovori pre izbora predviđenih za početak aprila, i da bi upravo to bila tema na kojoj bi Lajčak mogao da insistira tokom predstojeće posete Prištini i Beogradu.

Poslednji pokušaj EU da organizuje sastanak lidera obe strane u Briselu propao je krajem pošle godine kada je u Briselu zaključeno da ”ne postoji preduslov” za novu rundu razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LAJČAK NA SPECIJALNOM ZADATKU: Poznato kada i zbog čega stiže u Beograd, predstavnik EU dolazi Vučiću na noge

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2022

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak početkom februara trebalo bi da poseti Beograd, potvrđeno je medijima iz diplomatskih izvora u Briselu...U diplomatskim izvorima navode i da je organizacija nove runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu razlog posete Miroslava Lajčka koji bi prvo trebalo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.