LAJČAK I OSMANI O NAJNOVIJIM DEŠAVANJIMA U DIJALOGU : Šta će biti sa izborima na severu Kosova i Metohije? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 10:20

LAJČAK I OSMANI O NAJNOVIJIM DEŠAVANJIMA U DIJALOGU : Šta će biti sa izborima na severu Kosova i Metohije? (FOTO)

Na čelu četiri srpske opštine nalaze se Albanci.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani razgovarao o izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

- Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu, posebno o izborima na severu Kosova i nedavnom sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čiji sam domaćin bio u Briselu - napisao je Lajčak na mreži X posle sastanka sa Vjosom Osmani u petak na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Appreciated the useful conversation with @VjosaOsmaniPRKS in the margins of #ADF2024. We spoke about the latest developments in the Dialogue, in particular elections in the north of Kosovo and the recent meeting I hosted in Brussels. pic.twitter.com/J4wDUVhyUZ

— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) March 1, 2024

U Briselu je 27. februara, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan sastanak na kojem je razgovarano o uredbi centralne banke u Prištini kojom se zabranjuje platni promet u dinarima, što dovodi u pitanje opstanak Srba u pokrajini.

Srbi sa severa KiM prikupili su i centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali potpise za smenu albanskih, nelegalnih gradonačelnika u opštinama na severu KiM, izabranih na izborima u aprilu 2023., koje su Srbi bojkotovali zato što Priština ne poštuje briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, a od 1.567 Srba glasalo je samo njih 13.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.