Kvinta poziva na uzdržanost na severu Kosova

Izvor: VOA, 19.Maj.2023, 03:17

Kvinta poziva na uzdržanost na severu Kosova

Zemlje Kvinte (SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija) pozvale su sve aktere na Kosovu, uključujući i lokalne zajednice, da hitno sarađuju kako bi došli do rešenja koje omogućava "održivu participativnu predstavničku demokratiju" u četiri opštine na severu Kosova, gde su - kako navode - 23. aprila, u skladu sa ustavnim i pravnim obavezama Kosova, održani izbori za četiri gradonačelnika i dve skupštine opštine. "Ipak, posle bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati tih izbora ne predstavljaju dugoročno političko rešenje za ove opštine", dodaje se u saopštenju, koje je u ime Kvinte objavio Stejt department. Kvinta naglašava da ne bi trebalo da bude poteza ili inicijativa – uključujući i od strane novoizabranih gradonačelnika i skupština opština – koje nisu u korist naroda ili koje mogu da dovedu do povećanja tenzija. "To se odnosi između ostalog i na primenjivanje više od administrativnih ovlašćenja i sam proces stupanja na dužnost, budući da ne postoji obaveza da gradonačelnici polože zakletvu u opštinama", navodi Kvinta, ističući da "sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile i poteza koji podstiču tenzije i konflikt". "Mi podržavamo dijalog pod okriljem Evropske unije kako bi se normalizovali odnosi između Kosova i Srbije, uključujući i potrebu za hitnim napretkom da se uspostavi Zajednica/Asocijacija opština sa srpskom većinom", zaključuje se u saopštenju Kvinte. Vučić: Teško i napeto, gradonačenici nikad neće biti prihvaćeni Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je rekao da je na severu Kosova veoma teška i napeta situacija, zbog namere da se "sutra u Kosovskoj Mitrovici održe konstituvne sednice za tri opštine na severu" i "izaberu tri lažna gradonačelnika, posle najsramnijih i najbednijih izbora na svetu". Vučić je takođe tražio od Srba na Kosovu da sačuvaju mir. "Ovi gradonačelnici nikada neće biti prihvaćeni. To je iživljavanje nad Srbima i stvaranje atmosfere da Srbi napuste svoje domove", ocenio je Vučić. Prošle nedelje, kosovske vlasti najavile su da će u zgradi opštine Severna Mitrovica zakletvu položiti novoizabrani gradonačelnik Erden Atić iz Samoopredeljenja, koji je dobio najviše glasova na izborima 23. aprila. 
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlje Kvinte pozivaju na uzdržanost i hitan napredak u formiranju ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Maj.2023

Zemlje Kvinte pozvale su sve aktere na Kosovu na hitnu saradnju među svim zainteresovanim stranama, uključujući lokalne zajednice, kako bi se pronašlo rešenje koje omogućava "održivu participativnu predstavničku demokratiju" u četiri opštine na severu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Zemlje Kvinte pozivaju na demokratsko rešenje na severu Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2023

Zemlje Kvinte su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora na severu Kosova uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer ih je bojkotovala srpska zajednica. Zemlje Kvinte čine Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.