Kurti: Vjosa Osmani ministar spoljnih poslova ili predsednica skupštine

Izvor: RTS, 10.Okt.2019, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti: Vjosa Osmani ministar spoljnih poslova ili predsednica skupštine

Vođa Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti sastaće se u Prištini sa liderima Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i Vjosom Osmani, čime će nezvanično otvoriti razgovore o formiranju koalicije i nove kosovske vlade, nakon što su te dve stranke osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima 6. oktobra.
Aljbin Kurti je u intervjuu za TV "Klan" u Tirani rekao da mesto premijera ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti tema razgovora, jer je narod Kosova to odlučio 6. oktobra.

"Ko osvoji najveći broj glasova, dobija mesto premijera. Pobednička stranka dobija mandat od predsednika za formiranje nove vlade. "Samoopredeljenje" će voditi novu vladu, u protivnom ćemo ponovo morati na izbore", rekao je Kurti.
Upitan o mestu koje bi kandidat za premijera DSK Vjosa Osmani mogla da dobije, Kurti je naveo da sada ostaje da se vidi koji je plan "B".
"Ne znam šta je plan B. Imao sam odličnu saradnju sa gospođom Osmani, kao kolege u parlamentu. Verujem da ćemo zajedno dobro da upravljamo. Verujem da bi uradila sjajan posao kao ministar spoljnih poslova ili kao predsednik Skupštine", otkrio je Kurti.
O dijalogu sa Beogradom, Kurti je ponovio da se zalaže za principijelan dijalog i misli da dijalog treba da bude dobro pripremljen kako ne bi propao, te da će taksu na srpsku robu zameniti principom reciprociteta.
"Ponašaćemo se simetrično u svim aspektima u odnosu na Srbiju", podvukao je Kurti i istakao da su Sjedinjene Države preuzele vodeću ulogu u procesu dijaloga.
"Stvoriću pregovarački tim zajedno sa opozicijom i neću da dozvolim da nas Srbija podeli. Ja ću da vodim dijalog... Predsednik će biti predsednik. On je predstavnik spoljne politike, ali ne kreira spoljnu politiku", zaključio je Aljbin Kurti.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovo: Kurti i Osmani razgovarali o zajedničkoj vladi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Okt.2019

Aljbin Kurti, kandidat pokreta Samoopredeljenje za premijera Kosova, i Vjosa Osmani, kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK) za tu poziciju, sastali su se u Prištini. Bio je to njihov prvi susret nakon nedeljnih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.