Koštunica: Ne potpisati SSP

Izvor: B92, 09.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Ne potpisati SSP

Vojislav Koštunica (FoNet)

Beograd -- Nosilac liste DSS-NS Vojislav Koštunica izjavio je da se koaliciji okupljenoj oko DS ne sme dozvoliti potpisivanje SSP-a jer bi se time potpisala nezavisnost Kosova.

Koštunica je rekao da su predstojeći izbori važni i kao izbori za odbranu Srbije i za odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova. "Visoki zvaničnik EU Havijer Solana ponudio je svoju pomoć koaliciji Čanak, DS, G17 kako bi pobedila na izborima", konstatovao je Koštunica u izjavi Tanjugu.

On je dodao da Solana, kao svoju pomoć, nudi toj koaliciji da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mi danas javno pitamo Solanu da li taj sporazum kao međunarodno obavezujući pravni ugovor Srbiju poštuje u njenim međunarodno priznatim granicima sa pokrajinom Kosovo i Metohija ili se taj sporazum odnosi na Srbiju bez Kosova, odnosno na osakaćenu Srbiju", izjavio je lider narodnjačke koalicije.

Samardžić: Bagatelisanje sporazuma

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je inicijativa da se Srbiji omogući da pre izbora zakazanih za 11. maj potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "bagatelisanje" tog važnog sporazuma i njegova zloupotreba u izborne svrhe.

Povodom juče iznete inicijative evropskog komesara za spoljnu politiku Havijera Solane, Samardžić je rekao da bi EU trebalo da se drži demokratskih pravila i da se ne meša u unutrašnje stvari jedne zemlje.

Koštunica smatra da Solana - pošto je kao visoki zvaničnik EU bio u službenoj poseti Prištini posle jednostranog proglašenja ove prve NATO države - sada treba koaliciji "Čanak, DS, G17 da saopšti da li je za njega Kosovo deo Srbije ili Solana Kosovo vidi kao državu koju nadzire NATO".

Koštunica je, takođe, podsetio da je koalicija okupljena oko DS sprečila potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom pod izgovorom da je Vlada u tehničkom mandatu, a sada, rekao je, "kada im Solana nudi Sporazum za koji ne znamo da li ruši našu državu, onda Vlada nije u tehničkom mandatu".

On u tome vidi još jedan dokaz da koalicija oko DS svakog dana neprestano pokazuje da im se apsolutno ništa ne može verovati.

"Sada je najvažnije da ne dozvolimo koaliciji Čanak, DS, G17 da potpišu nezavisnost Kosova. Zato su ovi izbori više nego važni i zato ovo jesu izbori za odbranu naše države i za odbranu Kosova", naveo je Koštunica.

S druge strane, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da je vreme da se potpiše Sporazum sa Evropskom unijom, dok je njegova Demokratska stranka ocenila Koštuničinu izjavu kao neodgovornu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Evropsko upozorenje za DSS?

Predsednik Evropske narodne partije Vilfred Martens pokušaće da ubedi Vojislava Koštunicu da ostane privržen putu Srbije u EU.

Martens će danas doputovati u Beograd u pokušaju da vođu Demokratske stranke Srbije ubedi da nikako ne ide u izbornu ili vladajuću koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom. Martens je rekao da Evropska narodna partija, koja okuplja evropske stranke desnog centra, veruje da Koštunica i njegov DSS mogu da ostanu privrženi evropskim vrednostima i cilju pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Demokratska stranka Srbije je pridruženi član te sveevropske organizacije demohrišćanskih, konzervativnih i drugih ideološki srodnih stranaka, a Martens je saopštio da je dobio mandat da pokuša da ubedi Koštunicu u nužnost da se DSS i dalje pridržava evropskih vrednosti.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DS: Izjava Koštunice neodgovorna

Izvor: TV Avala, 09.Apr.2008

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas neodgovornom izjavu predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice da se ne sme dozvoliti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU, kao i da bi to potpisivanje predstavljalo prihvatanje nezavisnosti Kosova.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.