Koha ditore“: Kriza zbog neodgovornih lidera

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koha ditore“: Kriza zbog neodgovornih lidera

Prištinski list na albanskom jeziku „Koha ditore" ocenio je danas da Kosovo i Metohija pati usled krize politike i da plaća visoku cenu zbog neodgovornih ambicija njegovih lidera.

Demokratski savez Kosova (DSK), mladji partner u privremenoj pokrajinskoj vladi raskinuo koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) Hašima Tačija.

„Odluku o raskidu vladajuće koalicije sa DPK, DSK je doneo, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << možemo slobodno reći, u poslednjim trenucima igre, znači, u trenutku kada su već raspisani prevremeni izbori," naveo je list.

Za "Koha ditore" izlazak sa vladajućeg broda sa Tačijem, sada više liči na neku vrstu ,,osvete'' (predsednika DSK i bivšeg privremenog predsednika Kosmeta) Fatmira Sejdiua zbogo toga što ga je premijer ,,ostavio na cedilu'' u njegovom slučaju pred Ustavnim Sudom.

Ustavni sud u prištini je krajem septembra saopštio da je Sejdiu u sukobu interesa pošto je kao privremeni predsednik zadržao i položak stranačkog lidera.

Istovremeno, Sejdiu i njegova grupa u DSK, jasno računaju da ovim potezom mogu ispuniti dva važna zadatka za njih.

„Kao prvo, da se distanciraju od jedne politike koja poslednjih dana samo što nije pretvorena u otvorenu diktaturu, i kao drugo, da spreče proces unutar partije koji bi mogao da oslabi pozicije političkog kartela koji trenutno rukovodi DSK“, naveo je list.

List dodaje medjutim da bi bilo pogrešno ukoliko bi sva krivica bila svaljena na DSK Sejdiua, jer su isti pokušaji za namernu destabilizaciju političke situacije, s ciljem obezbedjivanja što bolje političke pozicije, vidjani i ranije.

„Drugi koalicioni partner, DPK i premijer Hašim Tači, su nakon izbornog poraza u Prištini, preko Radiotelevizije Kosova i putem elektronske pošte mobilne telefonije „Vala 900“, pokvarili koaliciju tokom noći, da bi narednog jutra ponovi potvrdili postojeću koaliciju. Šta više, tada su, zajedno, DSK i DPK, Prištinu pretvorili u jedan cirkus, gde se glumilo donošenje doluke“, podseća list.

Posle najave povlačenja DSK iz vlade, "Koha Ditore" zaključuje da su u pozadini najnovije krize "divlje ambicije za vlašću, moći i novcem".

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.