Izvor: B92, 06.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada: Raspuštanje paramenta

Otava -- Kanadski premijer Stiven Harper u nedelju će raspisati prevremene opšte izvore, rekao je premijerov portparol Dimitris Sudas.

Izbori 14. oktobra, treći za četiri godine, poklapaju se s privrednim problemima Kanade, povezanim sa usporavanjem ekonomije SAD, najvećim kanadskim trgovinskim partnerom.

Očekuje se da će predizbornom kampanjom dominirati dva pitanja: slabljenje kanadske ekonomije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan za oporezivanje ispuštanja štetnih gasova koji je predložio najveći Harperov politički rival, lider opozicione Liberalne partije Stefan Dion.

Kako je najavljeno, Harper će u nedelju posetiti generalnu guvernerku Mikaela Žan i tražiti od nje da raspusti parlament.

Generalni guverner Kanade je predstavnik britanskog monarha koji je formalno šef kanadske dzrzave.

Prema poslednjem zakonu o izborima koji su predložili konzervativci, sledeći opšti izbori trebalo je da budu održani oktobra 2009. godine, ali je Haprer rekao da su izbori potrebni jer Parlament ne može da radi.

Lider opozicione Liberalne partije ocenio je da je Harper požurio s izborima da "Kanađani ne uvide koliko je malo uradio da bi pripremio zemlju za usporenje ekonomije".

Konzervativcima je za većinu u Parlamentu potrebno 28 mesta što će, po analitičarima, verovatno osvojiti.

Konzervativna vlada je došla na vlast 2006. godine nakon 13-godišnje vladavine liberala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.