Subota, 06.09.2008.

00:24

Kanada: Raspuštanje paramenta

Kanadski premijer Stiven Harper u nedelju će raspisati prevremene opšte izvore, rekao je premijerov portparol Dimitris Sudas.

Izvor: Beta

Default images

Izbori 14. oktobra, treći za četiri godine, poklapaju se s privrednim problemima Kanade, povezanim sa usporavanjem ekonomije SAD, najvećim kanadskim trgovinskim partnerom.

Očekuje se da će predizbornom kampanjom dominirati dva pitanja: slabljenje kanadske ekonomije i plan za oporezivanje ispuštanja štetnih gasova koji je predložio najveći Harperov politički rival, lider opozicione Liberalne partije Stefan Dion.

Kako je najavljeno, Harper će u nedelju posetiti generalnu guvernerku Mikaela Žan i tražiti od nje da raspusti parlament.

Generalni guverner Kanade je predstavnik britanskog monarha koji je formalno šef kanadske dzrzave.

Prema poslednjem zakonu o izborima koji su predložili konzervativci, sledeći opšti izbori trebalo je da budu održani oktobra 2009. godine, ali je Haprer rekao da su izbori potrebni jer Parlament ne može da radi.

Lider opozicione Liberalne partije ocenio je da je Harper požurio s izborima da "Kanađani ne uvide koliko je malo uradio da bi pripremio zemlju za usporenje ekonomije".

Konzervativcima je za većinu u Parlamentu potrebno 28 mesta što će, po analitičarima, verovatno osvojiti.

Konzervativna vlada je došla na vlast 2006. godine nakon 13-godišnje vladavine liberala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: