KOSOVO ODLAŽE PREGOVORE

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSOVO ODLAŽE PREGOVORE

BEOGRAD - Priština kupuje vreme! Vlada na Kosovu neće biti formirana pre marta jer je Vrhovni sud Kosova usvojio žalbu Albina Kurtija i njegove stranke „Samopredeljenje“ usled neregularnosti izbora održanih 12. decembra u Mitrovici, zbog čega će u ovoj opštini na Kosovu biti održani novi izbori 23. januara

BEOGRAD - Priština kupuje vreme!

Vlada na Kosovu neće biti formirana pre marta jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Vrhovni sud Kosova usvojio žalbu Albina Kurtija i njegove stranke „Samopredeljenje“ usled neregularnosti izbora održanih 12. decembra u Mitrovici, zbog čega će u ovoj opštini na Kosovu biti održani novi izbori 23. januara.

Azem Vlasi, prištinski analitičar, kaže da ponovno održavanje izbora u Mitrovici, zakazano za 23. januar, nije sporno, a još manje beg Prištine od predstojećih pregovora s Beogradom.

- Izbori u Mitrovici se ponavljaju po odluci Vrhovnog suda, čija je odluka da se u ovom delu Kosova izbori ponove stigla nekoliko dana kasnije nego što su održani izbori 9. januara. Mi samo želimo da nova vlada i parlament budu formirani u skladu s demokratskim pravilima - objašnjava Vlasi.

Sa druge strane, Zvonko Stević, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, uopšte ne sumnja da Priština na ovaj način kupuje vreme i podseća da su i izbori na Kosovu raspisani upravo da bi se odložili pregovori s Beogradom.

- Sada su tu i izveštaji Dika Martija i Žan-Šarla Gardeta. Priština čeka da vidi šta će se desiti u Evropskom parlamentu povodom ovog, ali i na koga od svojih zapadnih saveznika može da računa - kaže on.

I dok Hašim Tači, čija je stranka dobila najviše glasova u pet opština gde su ponovljeni parlamentarni izbori na Kosovu, tvrdi da su izbori bili demokratski, izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da su „organizovano izmanipulisani i da bi to moglo da utiče na budući put Kosova ka EU“.

(B. R.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.