Jovanović: Ključna poruka - izbori nakon otvaranja pregovora

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Ključna poruka - izbori nakon otvaranja pregovora

Jovanović: Svi smo u istom čamcu,stranke moraju da razgovaraju

BEOGRAD – Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da je ključna poruka nakon njegovog sastanka s vicepremijerom i liderom SNS Aleksandrom Vučićem da je neophodno raspisati izbore odmah nakon otvaranja pregovora sa Evropskom unijom i dodao da je njihov razgovor pokazatelj da do saradnje političkih opcija u Srbiji treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da dođe kroz razgovore, a ne „dobacivanjem u TV duelima”.

Jovanović je rekao da raspisivanje izbora očekuje krajem ove ili početkom naredne godine, jer je, kako kaže, to najrealniji period da se oni održe.

„Imamo izbore u Beogradu u tom periodu i bilo bi korisno da se istovremeno organizuju izbori i u Srbiji, kao i da se sve stranke građanima obrate sa onom dozom ozbiljnosti, istine i političkog poštenja koje je do sada bilo karakteristično za LDP”, rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Vlade Srbije nakon sastanka s Vučićem.

Upitan da li je sa Vučićem razgovarao o konkretnim stavovima, Jovanović je ponovio da LDP insistira na spovođenju Briselskog sporazuma, a da od vlade očekuje da učini sve da izbori na Kosovu ne budu izbori na kojima će se Srbi obračunavati jedni s drugima.

On je dodao i da je sa Vučićem razgovarao o ekonomskim problemima u zemlji i da smatra da je vicepremijer prihvatio stavove LDP o tim pitanjima jer, dodao je, veoma puno kasnimo u odnosu na Evropu.

Za Jovanovića razgovor s liderom naprednjaka potvrda je da su svi u Srbiji „u istom čamcu” i da političke stranke moraju jedne s drugima da razgovaraju, kako bi se dogovorile o elementarnim političkim pitanjima.

„Želimo elementarni red u našim međusobnim odnosima, do čega treba da dođe kroz razgovore, a ne dobacivanjem jednih drugima kroz TV duele”, rekao je Jovanović.

Sastanak Vučića i Jovanovića, koji je danas u podne počeo iza zatvorenih vrata u Vladi Srbije, završen je posle nešto više od jednog sata, a kako je ranije Tanjugu rečeno u vladi, Vučić će pozvati i lidere drugih stranaka, koji žele da razgovaraju o budućnosti Srbije, da iznesu primedbe na rad vlade ili predloge i planove za prosperitet Srbije i bolji život njenih građana.

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je za Politiku da ga Vučić nije zvao na razgovore naglasivši pri tome da ne razume u kom svojstvu bi on taj poziv uputio.

Demokratska stranka Srbije nije dobila poziv, a i da ga dobije neće se odazvati, izjavio je juče potpredsednik te stranke Slobodan Samardžić i dodao da DS S smatra da su takvi susreti namenjeni političkim istomišljenicima koji podržavaju evropske integracije i predaju Kosova. „DSS smatra da je to poziv za stranke, bilo da su u Vladi ili su van nje koje podržavaju evropske integracije, predaju Kosova i ekonomsko propadanje države i da nama tu nije mesto”, rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

A predsednik Skupštine Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović danas je poručio da je Srbija važnija od svih partijskih prepirki i pozvao sve bitne činioce na političkoj sceni Srbije da ostave sujetu po strani i uključe se u razgovore koje je inicirao prvi potpredsednik vlade.

On smatra da su razgovori o budućnosti koje je zahtevao Vučić „lekoviti” i da pokazuju da je on „odgovoran i svestan situacije da mnoge bitne stvari leže u njegovim rukama”.

Tanjug

objavljeno: 22.10.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.