Izvor: JUGpress.com, 16.Okt.2021, 18:05

Jakšić i Đorđević: Vučić je briselskim sporazumom prihvatio sve što Priština danas radi

BEOGRAD

Predsednik pokreta „Otadžbina“ sa Kosova i Metohije, dr Marko Jakšić, ocenio je večeras da su lokalni izbori na Kosovu i Metohiji koji se održavaju sledećeg vikenda nelegalni, te da je stoga „licemerno pozivati Srbe da izađu na njih“.

On je to rekao na večerašnjoj tribini u organizaciji pokreta „Oslobođenje“, u Beogradu.

„Kriminalne strukture pod kontrolom Vučića zastrašuju narod i teraju ga na izbore. Ipak, i na prošlim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izborima se veliki broj Srba odazvao bojkotu, uprkos pretnjama“, kaže Jakšić.

On se osvrnuo i na aktuelne krize u vezi sa registarskim tablicama i hapšenjima na severu Kosova, te čestim upadima tzv. specijalnih jedinica ROSU, istakavši da je „Aleksandar Vučić sve to prihvatio Briselskim sporazumom“.

„Do 2013. godine, Srbija je imala oko hiljadu policajaca na severu i civilnu zaštitu od 500 ljudi, duž cele obale Ibra. Sve to je rasformirano ili predato Prištini. Srbi su ostavljeni bez zaštite“, podseća predsednik pokreta „Otadžbina“.

Kako je istakao, Vučić to nije smeo da uradi.

„Po međunarodnom pravu, sve na Kosovu i Metohiji je naše i mi nismo trebali tu ništa da diramo. Međutim, aktuelna vlast već godinama radi i protiv međunarodnog prava i protiv suvereniteta Srbije“, kaže Jakšić.

Prema rečima predsednika pokreta „Oslobođenje“ i moderatora tribine, Mlađana Đorđevića, do 2013. godine nije bilo nijednog upada ROSU, a sada su oni redovni.

„Kurti ih koristi da bi demonstrirao svojim biračima i zapadu da kontroliše celu teritoriju Kosova i Metohije“, objašnjava Đorđević.

On je dodao i da Vučić sada pokušava da se „izvuče od odgovornosti za Briselski sporazum“, prebacujući krivicu na potpisivanje na Ivicu Dačića.

„Ali svi znaju da to nije istina, da je sporazum dogovorio i da ga primenjuje Vučić i tako će ostati upamćen u istoriji. Uostalom, on u svakom sučeljavanju sa Prištinom doživi poraz, na štetu Srbije“, istakao je Đorđević.

Tribina je održana povodom najnovijih dešavanja na KiM, a u okviru serijala „Razgovori sa narodom“, koje pokret Oslobođenje organizuje svake sedmice, osvrćući se na najaktuelnije političke, nacionalne i društvene teme.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.