Jahjaga: Izbori test zrelosti

Izvor: Blic, 02.Nov.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Izbori test zrelosti

Priština - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas da će nedeljni lokalni izbori na Kosovu biti test političke zrelosti Kosova u potrazi za mirom sa Srbijom, i aspiracijama ka eventualnom članstvu u EU.

Ona je, u izjavi AP, istakla da će učešće Srba na izborima, prvo od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008, pomoći integraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ove manjinske zajednice.

Na Kosovu i Metohiji sutra će biti održani lokalni izbori na kojima učestvuju 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

CIK je potvrdio da pravo glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji biraju odbornike i gradonačelnike u 39 opština.

Od ukupno 103 potvrdjene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore prate osim lokalnih i posmatrači međunarodne zajednice, a posmatračka misija EU broji 99 posmatrača, dok se za bezbednost tokom dana glasanja brinu kosovska policija, Euleks i Kfor.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

Izborna mesta otvaraju se u nedelju u sedam ujutru, a zatvaraju u 19 časova.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jahjaga: Kazniti sve koji naruše izborni proces

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2013

Predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga zatražila je od nadležnih institucija Kosova da se najstrože kazne svi koji pokušaju da zloupotrebe glasanje na lokalnim izborima koji se održavaju sutra na Kosovu. ..Atifete Jahjaga primila je danas predstavnike institucija odgovornih za organizovanje, obezbeđenje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.