Izraelski parlament izglasao da se raspusti, izbori aprila

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski parlament izglasao da se raspusti, izbori aprila

Poslanici izraelskog parlamenta-Kneseta izglasali su danas da se aktuelni parlament raspusti i da se novi izbori održe 9. aprila.

"Za" je glasalo 102 poslanika, a dva je bilo protiv u tom uglavnom formalnom glasanju.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je ove nedelje da raspušta svoju koaliciju i da će se novi izbori održati šest meseci ranije nego što je bilo predviđeno.

Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstoji tromesečna izborna kampanja, a ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuova konzervativna partije Likud ponovo pobediti.

Netanjahu (69) je na funkciji skoro deset godina i ako bude ponovo premijer mogao bi da obori rekord prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben Guriona od preko 13 godina, navodi Frans pres.

Međutim, nad tim izgledima se nadvila senka odluke vrhovnog tužioca Izraela da li da podigne optužicu protiv Netanjahua zbog sumnje na korupciju.

Izraelski premijer se sumnjiči za niz slučajeva korupcije. Ukoliko bude optužen biće pod pritisakom da se povuče, konstatuje AP.

Sadašnja koalicija imala je samo 61 od ukupno 120 poslanika nakon ostavke ministra odbrane Avigdora Libermana u novembru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.