Izrael je zemlja parlamentarnih izbora, a to znači hakerski napadi

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael je zemlja parlamentarnih izbora, a to znači hakerski napadi

Jerusalim -- Eksperti upozoravaju da je Izrael, zemlja u kojoj se održavaju parlamentarni izbori naredne nedelje, osetljiv na strana hakovanja i sajber kampanje.

Benjamin Netanjahu, koji teži da peti put postane premijer, kaže da "nijedna zemlja nije bolje pripremljena" da se suprostavi mešanju u izbore.

Međutim, uprkos uspešnom tehnološkom sektoru i razmetanju bezbednosnim sposobnostima, eksperti kažu da su izraelski zakoni prevazidjeni i da Netanjahuova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada ne smatra prioritetom sajber pretnje.

Tek što je počela izborna kampanja u januaru, direktor izraelske bezbednosne službe Šin bet rekao je na jednom zatvorenom skupu da je jedna svetska sila pokušala da omete glasanje zakazano za 9.april.

Sumnja je pala na ruske operativce ozloglošene zbog njihovog navodnog sajber mešanja u predsedničku trku u SAD i referendum o Bregzitu.

Ubrzo potom objavljeno je da su iranski agenti hakovali telefon glavnog Netanjahuovog rivala na izborima Benija Ganca, bivšeg komandanta vojske.

Iako se to dogodilo mesecima pre nego što je Ganc ušao u izbornu trku skandal je pretio da omete njegovu kampanju mahom zasnovanu na bezbednosnom kredibilitetu.

Boaz Dolev, rukovodilac sajber bezbednosne firme "ClearSky" rekao je da su se iranski operativci usavršili svoju veštinu hakovanja telefona u poslednjih pet godina i da su im na meti bili skoro svi visoki izraelski vojni zvaničnici.

On je dodao da je Izrael takođe meta hakera koji podržavaju bojkot protiv te zemlje predvođen Palestincima,a koji pokreću napade svake godine, a ove godine će se taj napad poklopiti s izborima.

Mnogi eksperti međutim kažu da najveća pretnja dolazi iznutra. Karin Nahon, predsednica Izraelskog udruženja interneta objašnajva da glavna opasnost dolazi od izraelskih političara i njihovih pristalica koje šire dezinformacije na društvenim mrežema.

Ona navodi da je zakoni ne mogu dovoljno da spreče takve aktivnosti jer su oni koji se odnose na političku propagadnu napisani pre digitalnog doba i slabo su primenjivani.

AP podseća da je u nedelju izraelska organizacija Big bots projekat (Big Bots Project) otkrila mrežu lažnih i automatizovanih naloga društvenih mreža od kojih su nekima rukovodile stvarne osobe, a gde su cirkulisale objave podrške Netanjahuu i klevetani njegovi protivnici, pogotovo Ganc.

Jedan od istraživača koji su to objavili Noam Rotem je ocenio da nalozi preko kojih se ubacuju lažne vesti u demokratsku debatu predstavljaju "najveću i najusvršaniji pretnju ikada vidjenu "za izborni integritet Izraela.

Direktna veza između mreže i Netanjahuove konzervativne partije Likud međutim nije nađena.

Netanjahuov sin Jair koji ranije imao neprijatnosti zbog aktivnosti na društvenim mrežama često je lajkovao objave na pomenutim nalozima.

Netanjahu je izveštaj o tome označio "lažnom istragom". Kritičari kažu da vlada nije preduzela neophodne mere opreza.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.